Hamsteren

Haven van Rotterdam profiteert van bedrijven die voorraden inslaan uit angst voor Brexit

De angst voor een harde Brexit heeft de Rotterdamse haven in de eerste maanden van dit jaar een hoop extra handel opgeleverd. In aanloop naar de oorspronkelijke uittreeddatum van 29 maart besloten bedrijven aan weerszijden van de Noordzee grotere voorraden aan te leggen, om mogelijk chaotische eerste maanden goed door te kunnen komen. Het goederenverkeer nam daardoor flink toe, zo meldde het Havenbedrijf donderdag in zijn kwartaalcijfers. Vooral de handel in verrijdbare goederen via ferry's (roll-on-roll-off, roro in haventaal) nam toe, met 10,7 procent op jaarbasis. Het gaat daarbij om het vervoer van onder meer auto’s, landbouwmachines, chemische producten, voedingsmiddelen en bloemen. Ook de overslag van containers groeide afgelopen kwartaal flink, met ruim 7 procent. Dat komt volgens het Havenbedrijf doordat rederijen hun containers uit Azië steeds vaker naar Rotterdam vervoeren, om ze van daaruit verder te verspreiden naar andere delen van Europa. Ook het vervoer van ruwe olie steeg flink. Dit komt doordat raffinaderijen fiks meer olie uit de VS invoerden, omdat die relatief goedkoop is. (NRC)