Grote natuurbrand Soester Duinen verwoest 3 à 4 hectare bos

De brand brak rond 15.00 ’s middags uit en was drie uur later weer onder controle. De oorzaak is nog niet bekend.

De brandweer was met veel materieel aanwezig om de grote natuurbrand in de Soester Duinen te blussen.
De brandweer was met veel materieel aanwezig om de grote natuurbrand in de Soester Duinen te blussen. Foto Ginopress/ANP

Bij een brand in natuurgebied Soester Duinen is donderdagmiddag 3 tot 4 hectare bos verloren gegaan. Inmiddels is de brand onder controle, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht tegen NRC. Wat de brand heeft veroorzaakt is nog onduidelijk.

Rond 15.00 uur werd het vuur, dat zich over enkele honderden meters verspreidde in een gebied tussen Soest en Soesterberg, gesignaleerd. Het is de eerste grote brand in de provincie Utrecht van dit jaar. De brandweer, die met twintig voertuigen uitrukte, was tot 20.00 uur aan het nablussen. Daarna ging het gebied weer open voor bezoekers.

Sinds woensdag geldt in de provincie Utrecht het hoogste risico voor natuurbranden, Fase 2. Onder meer de Utrechtse Heuvelrug wordt gemonitord met een vliegtuigje om branden snel te kunnen signaleren. In Gelderland wordt het natuurgebied op de Veluwe met een vliegtuig in de gaten gehouden.

Twitter avatar vrutrecht Veiligheidsregio Utrecht #Soest #natuurbrand Betreft een flinke natuurbrand van enkele honderden meters. Brandweer heeft het gebied in twee delen opgesplitst om vanuit beide flanken een blussing in te kunnen zetten en zo de brand onder controle te krijgen. ^MW

De Veiligheidsregio Utrecht roept bezoekers van natuurgebieden op om op te passen met open vuur, sigaretten, barbecues en kampvuren. Rijkswaterstaat waarschuwde dinsdag voor een verhoogd risico op berm- en natuurbranden, vanwege de droogte en relatief hoge temperaturen in de maand april. Door een bermbrand dinsdag langs de A44 bij Noordwijkerhout waren wegen in beide richtingen enige tijd afgesloten. Ook hebben meerdere gemeenten in Oost-Nederland besloten om de paasvuren van aankomend weekend af te gelasten.