Facebook verwijdert pagina’s Britse extreem-rechtse organisaties

De voormalige voorman van de British National Party Nick Griffin spreekt over „repressie” door het techbedrijf.

Aanhangers van de British National Party in Londen.
Aanhangers van de British National Party in Londen. Foto Tal Cohen/EPA

De British National Party, de English Defence League en Britain First zijn niet meer te vinden op Facebook en Instagram. Facebook heeft de pagina’s van deze extreem-rechtse groeperingen donderdag permanent verwijderd. Ook zijn de accounts van twaalf prominente figuren binnen deze organisaties verwijderd.

In een verklaring schrijft Facebook dat individuen en organisaties die haat verspreiden of anderen aanvallen op basis van wie ze zijn geen plek verdienen op het platform. Berichten waarin steun aan de verbannen groeperingen of hun leiders wordt uitgesproken, worden eveneens verwijderd.

Nick Griffin, de voormalige leider van de British National Party, wiens account ook werd verwijderd, spreekt op het conservatieve medium Gab over „repressie”. Volgens hem is het besluit van Facebook in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Griffin denkt dat de actie „zo veel frustratie en woede zal veroorzaken dat het uiteindelijk monstrueuze niveaus van geweld” teweeg zal brengen.

Lees ook: Rechts-radicalen trainen in Frankrijk voor ‘nieuwe burgeroorlog’

Wit nationalisme en separatisme

Eerder dit jaar blokkeerde Facebook al de accounts van anti-islamactivist activist Tommy Robinson, de voormalige voorman van de sinds deze donderdag ook verbannen English Defence League. De belangrijkste pagina van Britain First werd overigens al eerder verwijderd, nu zijn steunbetuigingen aan deze groep ook verboden.

De verwijderingsactie strookt met het nieuwe beleid dat Facebook vorige maand aankondigde. Toen zei het techbedrijf alle berichten te gaan verwijderen waaruit gevoelens van van wit nationalisme of separatisme blijken.

Het medium reageerde hiermee op de kritiek na de aanslagen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. De vermoedelijke dader Brenton Tarrant had zijn rechts-extremistische gedachtengoed voor de aanslagen samengevat in een manifest gepubliceerd op Facebook. Ook zond hij een video van het geweld live uit op het platform.