Facebook bemachtigt ongevraagd 1,5 miljoen e-mailadresboeken

Nieuwe gebruikers konden hun account verifiëren door hun e-mailwachtwoord in te voeren. Daarna begon de site ongevraagd hun lijsten met contactpersonen te uploaden.

Foto Loïc Venance/AFP

Facebook heeft ongevraagd de lijsten met e-mailcontactpersonen van zo’n 1,5 miljoen nieuwe gebruikers naar zijn servers geüpload. Facebook heeft zo op ongeoorloofde manier de digitale contactgegevens van nog veel meer mensen bemachtigd. Dat heeft het socialemediaconcern donderdag toegegeven tegenover de website Business Insider.

Sommige nieuwe gebruikers konden tot voor kort hun account verifiëren door het invullen van hun e-mailwachtwoord. Vanaf mei 2016 ging het in dat proces fout. Nadat de gebruikers hun wachtwoord hadden ingevoerd, begon Facebook zonder waarschuwing vooraf hun contactpersonenlijst te uploaden. Dat proces konden ze niet meer onderbreken of stopzetten. Vóór mei 2016 kregen nieuwe Facebook-gebruikers nog de vraag of ze hun adresboek wilden delen met het sociale netwerk.

Aangezien de meeste internetters tientallen, zo niet honderden contactpersonen in hun e-mailaccount hebben staan, zijn er mogelijk honderden miljoenen contactgegevens zonder toestemming bij Facebook beland. Een woordvoerder van het bedrijf kon tegen Business Insider geen exact aantal noemen.

‘Onbedoelde fout’

Facebook spreekt tegenover de website van een „onbedoelde” fout. De site zegt dat verificatie met behulp van e-mailwachtwoorden sinds vorige maand niet meer mogelijk is. Daardoor zou ook het ongeoorloofd uploaden van adresboeken verleden tijd zijn. Naar eigen zeggen heeft Facebook de lijsten niet met derde partijen gedeeld. Wel zijn de gegevens volgens het bedrijf onder meer gebruikt voor het op maat maken van reclameboodschappen.

Lees ook: Wat zullen we eens doen met het Facebookbeest?

De 1,5 miljoen gebruikers wier contactpersonen zonder toestemming op de Facebook-servers terecht zijn gekomen, worden daar volgens Facebook van op de hoogte gebracht. Het techbedrijf beweert dat het alle ongeoorloofd geüploade adresgegevens inmiddels heeft verwijderd.

Facebook is het afgelopen jaar meerdere keren in opspraak geraakt vanwege privacyschendingen. Het grootste schandaal ontstond begin vorig jaar, toen duidelijk werd dat het sociale medium de gegevens van tientallen miljoenen gebruikers stiekem had gedeeld met databedrijf Cambridge Analytica. Dat gebruikte de data voor politieke campagnes, bijvoorbeeld van Donald Trump. Vorige maand bleek nog dat Facebook jarenlang honderden miljoenen wachtwoorden onversleuteld heeft opgeslagen.