Necrologie

Ex-president Peru schiet zichzelf dood bij arrestatie

Alan García (1949-2019) Hij was tweemaal president van Peru: beide keren was het geen onverdeeld succes. Woensdag ontnam Alan García zichzelf het leven.

Alan Garcia in 2006
Alan Garcia in 2006 Foto Eitan Abramovich/AFP

Het Odebrecht-schandaal, dat al jaren politici in Latijns-Amerika in opspraak brengt, heeft woensdag een dramatische wending genomen in Peru. Ex-president Alan García pleegde er zelfmoord toen de politie hem kwam arresteren in verband met zijn rol in de corruptie-affaire, waarbij het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht in de regio honderden miljoenen dollars aan steekpenningen uitdeelde teneinde grote overheidsopdrachten te winnen.

Lees ook deze analyse: Latijns-Amerika zakt weg in een corruptiemoeras

De 69-jarige García werd in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad Lima waar hij enkele uren later overleed. Hij sloot zich, volgens Peruaanse media, op in een kamer toen de politie zich meldde bij zijn huis in de gegoede strandwijk Miraflores. Daar schoot hij zichzelf door het hoofd.

García was twee keer president, zowel voor als na de eeuwwisseling. Beide keren waren geen onverdeeld succes. De eerste maal leidde de centrum-linkse politicus het Zuid-Amerikaanse land tussen 1985 tot 1990. Onder zijn bewind belandde Peru in een economische crisis met hyperinflatie en werd het geplaagd door de terreur van de maoïstische guerrillabeweging Sendero Luminoso (Lichtend Pad). Ook toen kwam García al in opspraak wegens corruptie.

Zijn wankele bewind eind jaren tachtig plaveide de weg voor de opkomst van sterke man Alberto Fujimori. Die bracht in de jaren negentig met hard ingrijpen de economie weer op orde en ontketende een vuile oorlog tegen het Lichtend Pad.

Dat García in 2006 toch weer voor vijf jaar tot president gekozen werd, dankte hij vooral aan zijn tegenstander. Deze linkse Ollanta Humala, geestverwant van de socialistische Venezolaanse leider Hugo Chávez, riep nog meer afkeer op bij veel Peruaanse kiezer. De naar rechts opgeschoven García werd door kiezers gezien als de minste van twee kwaden.

Lees ook deze reportage: Kiezen met een wasknijper op de neus (2005)

Onderzoeken naar Odebrecht brachten al politieke leiders in onder meer Brazilië, Colombia, Ecuador ten val. In Peru moest vorig jaar Pedro Pablo Kuczynski als president aftreden, nadat bleek dat hij zijn campagne door de Brazilianen liet spekken. Hij werd vorige week tien dagen in voorlopige hechtenis genomen en zal nog terechtstaan. Ook hij belandde woensdag in het ziekenhuis, met klachten over een hoge bloeddruk.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of 113.nl