Hoofdverdachten achter meerdere liquidaties ontbreken in de rechtszaal

Liquidaties Utrechtse onderwereld In de zaak van de Utrechtse liquidaties ontbreken nog steeds de twee hoofdverdachten. Justitie probeert ze te isoleren.

De politie doet onderzoek na een liquidatie in Utrecht. Verdachten in deze zaak kwamen in beeld dankzij Nabil B.
De politie doet onderzoek na een liquidatie in Utrecht. Verdachten in deze zaak kwamen in beeld dankzij Nabil B. Foto Marnix Schmidt/Novum

Acht verdachten in een rechtszaal, samen met hun advocaten. Ze passen donderdag ternauwernood in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol tijdens een tussentijdse zitting van het onderzoek naar liquidaties in de Utrechtse onderwereld. Het is maar goed dat drie verdachten in hun cel zijn gebleven en de zitting aan hun advocaat overlaten.

Eén verdachte zit uit het zicht van de medeverdachten en het publiek. Het is kroongetuige Nabil B. Dankzij zijn verklaringen is het onderzoek 26Marengo naar Ridouan T. en zijn handlangers begin 2018 in een stroomversnelling geraakt. Hij heeft bekend dat hij betrokken is geweest bij twee liquidaties. In ruil voor belastende verklaringen over zichzelf en zijn medeverdachten krijgt hij strafvermindering en bescherming van de overheid.

Toch hebben Nabil B. en zijn familie een hele hoge prijs betaald. Een week nadat vorig jaar maart bekend werd dat hij een deal had gesloten met het Openbaar Ministerie (OM), is zijn broer Reduan voor zijn bedrijf in Amsterdam-Noord geliquideerd. Sindsdien leeft de rest van zijn familie met de angst dat zij niet veilig zijn. Het feit dat een foto van Nabil per vergissing in het strafdossier is gevoegd, zoals dagblad De Telegraaf donderdag publiceerde, voedt die angst, stelde de advocaat van de kroongetuige.

Lees ook: De nieuwe cocaïnebaronnen van Nederland

Ridouan T. en Saïd R.

De twee hoofdverdachten ontbreken donderdag in de rechtszaal: Ridouan T. en zijn vermeende rechterhand Saïd R. Zij hebben volgens het OM een serie van acht liquidaties of pogingen daartoe georkestreerd in Utrecht en omgeving. De twee staan internationaal gesignaleerd en de staat stelt per persoon een beloning in het vooruitzicht van 100.000 euro voor de tip die leidt tot hun arrestatie.

Het OM kondigde aan dat ze zullen worden vervolgd, ook als ze niet kunnen worden aangehouden. Als verdachten niet verschijnen, kunnen ze bij verstek worden berecht. Maar ze kunnen ook een advocaat aanwijzen die hun belangen tijdens de strafzaak zal vertegenwoordigen. In het geval van Ridouan T. heeft zijn advocaat Inez Weski al eerder laten weten dat zij graag het dossier van haar cliënt ontvangt om hem te kunnen verdedigen. Ze reageerde vandaag niet op een verzoek om commentaar. Wie Saïd R. bijstaat, is niet bekend.

Ondertussen loopt het onderzoek naar strafbare feiten nog altijd. Zo worden 30 van de 40 oorspronkelijke verklaringen van de kroongetuige nog altijd achtergehouden omdat daar nog onderzoek naar wordt gedaan. Om welke strafbare feiten dat gaat is onbekend. Waarschijnlijk worden deze verklaringen eind mei aan het dossier toegevoegd.

Eind maart is in Utrecht nog een verdachte aangehouden naar aanleiding van dit onderzoek. Het gaat volgens bronnen in het criminele milieu om een verdachte die tot het middenkader van de organisatie van Ridouan T. zou behoren. Los van Ridouan T. en Saïd R. is dit volgens het OM waarschijnlijk de laatste verdachte die aan de zaak wordt toegevoegd. Daarmee komt de teller uit op 14 verdachten.

In de tussentijd proberen politie en justitie de twee hoofdverdachten te isoleren, in de hoop dat ze geen nieuwe strafbare feiten meer kunnen plegen en uiteindelijk kunnen worden gepakt. In Nederland zit een groot aantal verdachten die voor Ridouan T. zouden hebben gewerkt vast. Zo zijn de schutters in drie onderwereldmoorden die het OM toeschrijft aan Ridouan T. inmiddels veroordeeld tot celstraffen van 20 jaar of meer.

Daarnaast zijn een aantal leden van motorclub Caloh Wagoh aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij moord. Ook zit er een groep verdachten vast op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen op De Telegraaf en weekblad Panorama. Hoewel Ridouan T. in die zaken geen verdachte is, wordt hij door justitie daarmee wel in verband gebracht.

Om de hoofdverdachte nog verder te isoleren zijn het afgelopen jaar vermeende handlangers van Ridouan T. door de recherche intensief gevolgd. Soms worden ze aangehouden vanwege oude straffen. Op andere momenten worden ze gewoon staande gehouden, ook als er onvoldoende bewijs is voor een arrestatie.

Advocaten uit Utrecht en omgeving vertellen dat leveranciers van auto’s, telefoons en andere hulpmiddelen die criminelen nodig hebben, ongevraagd bezoek krijgen van de recherche. Dat leidt zeker niet altijd tot strafzaken maar wordt gedaan om de slagkracht van Ridouan T. te beperken, vertellen opsporingsbronnen.