Opinie

Een daler herkennen

Carolina Trujillo

Epke Zonderland haalde weer een Europese titel en brak op punten officieus zijn eigen record op de rekstok. Ik kan er niks aan doen, maar elke keer als ik Zonderland zie, moet ik aan Yuri van Gelder denken. Yuri is een daler. U kent er vast wel een: van die mensen die wat ze ook bereiken, altijd alles weer naar verdoemenis helpen. Zelfvernietiging zit in hun natuur, ze willen niet langs de afgrond lopen, maar ze doen het toch. De roep van de duisternis is te groot. Stijgers hebben daar geen last van, die blijven altijd aan de weg timmeren, altijd omhoog, doof voor het gezang van de afgrond.

Yuri gebruikte cocaïne recreatief, wat voor een topsporter een buitengewoon onhandige keuze is. Uiteraard werd hij betrapt, waardoor hij ook zijn baan bij de landmacht verloor. Hij werd om disciplinaire redenen uit het olympische team van Rio gezet. Alleen aan de ringen ging hij nog omhoog.

Epke weet rondzwierend aan de rekstok de ene na de andere grens te verleggen. Daarnaast sticht hij het perfecte gezin, slaagt voor zijn examens en wordt dokter. Als kers op de taart houdt zijn hoofdhuid zijn haar vast, waar dat van Yuri allang heeft laten gaan.

Tiger Woods? Daler.

Lance Armstrong? Daler.

Ronaldo kunt u vast zelf invullen.

En Luis Suárez?

Terug naar Epke, die net weer aanschuift aan een glimtafel waar de natie hem bezingt. Mijn gedachten gaan meteen weer naar Yuri. Dan wil ik hem zeggen dat ik hoop dat hij zich ondanks de opgezochte tegenslagen staande houdt. Elke keer als je jezelf op je bek hebt geholpen, heb je leren opkrabbelen, elke keer als je dacht dat je iets van levensbelang door je vingers liet glippen, werd je beter in loslaten.

Die zoon van Zonderland zal ooit nog alle medailles van zijn pa stelen en die verkopen aan de laagste bieder. Dat is niet wat ik hem toewens, maar zulke dingen doen pubers. Epke zal dat kind al aan een rekstok hangen voor het kan staan, dat doen succesvolle ouders nu eenmaal: hun kinderen op de door hen belopen paden manoeuvreren. Jongeren die gelukkig werden door in de voetsporen van hun op topniveau presterende ouders te treden, zijn op één hand te tellen, maar met door dwangouders gefrustreerde jeugd vul je olympische steden.

Epke en Yuri zullen elkaar blijven tegenkomen bij oud-turnerreünies, ze zullen contact houden zoals soldaten aan eenzelfde front dat doen. Van Gelder kan voor die jongen van Zonderland zomaar oom Yuri worden. Als dat kind apestoned Epkes auto in het kanaal rijdt, zal hij oom Yuri vanwege diens dalergeschiedenis eerder durven bellen. Die zal hem dan oppikken en naar Friesland terugbrengen. Daar zal Epke – die tegen die tijd implantaten uit zijn onderrug op zijn hoofd zal hebben omdat hij onervaren met verlies het onvermijdelijke loslaten van zijn haar niet zal accepteren – zijn puber in één keer naar binnen zwieren.

Yuri zal in het donker terug naar huis rijden en in de auto een muziekje opzetten dat hem aan vroeger doet denken.

Carolina Trujillo is schrijfster.