Door schandalen geplaagd roddelblad National Enquirer verkocht

Het blad betaalde 150.000 dollar aan een voormalig Playboy-model dat zei een affaire met Donald Trump te hebben gehad.

De National Enquirer in het tijdschriftenrek.
De National Enquirer in het tijdschriftenrek. Foto Scott Olson/Getty Images/AFP

Het Amerikaanse roddelblad National Enquirer wordt verkocht aan James Cohen, topman van mediabedrijf Hudson News. Als onderdeel van de deal wisselen ook de bladen Globe en National Examiner van eigenaar, maakte uitgever American Media Inc. donderdag bekend. Volgens The Washington Post betaalt Cohen 100 miljoen dollar (89 miljoen euro) aan AMI.

Volgens Amerikaanse media zou het moederbedrijf van AMI niet meer willen worden geassocieerd met de National Enquirer, nu het blad onderwerp is van strafrechtelijk onderzoek.

Vorig jaar werd de National Enquirer wereldwijd bekend door de vermeende affaire van Donald Trump met een voormalig Playboy-model. De uitgever betaalde 150.000 dollar voor de rechten van het verhaal van Karen McDougal met de bedoeling er nooit over te publiceren, ‘catch-and-kill‘ in roddelbladtermen. De uitgever, David Pecker, zou dat doen omdat hij een goede vriend is van Trump en het verhaal zijn presidentsverkiezing kon schaden.

Lees ook: De warme banden van Trump met roddelblad National Enquirer

AMI gaf in een deal met justitie toe het bedrag betaald te hebben om de verkiezingen te beïnvloeden. AMI zou door de deal geen straf opgelegd krijgen, maar mocht drie jaar lang niet meer in een strafrechtelijk onderzoek terechtkomen.

Affaire Amazon-baas

Dat brengt AMI in een lastige postitie nu het bij een recenter schandaal met Amazon-baas Jeff Bezos is betrokken. Het blad schreef in januari dat Bezos een affaire had met Lauren Sánchez, ooit presentator van So you think you can dance?. Bezos was nog getrouwd, maar het stel had al aangekondigd te gaan scheiden. Toen het blad meer foto’s van de affaire dreigde te publiceren, beschuldigde Bezos Pecker van chantage en afpersing. Een onderzoek daarnaar is nog bezig.

Lees ook: Jeff Bezos voelt zich slachtoffer van een politieke aanslag

Een week geleden werd bekend dat American Media Inc. van het 92 jaar oude blad afwilde. Het zou zijn schuldenlast willen verlichten. Volgens The Washington Post verlaagt de recente overname die schuld naar 335 miljoen dollar.

Hudson News is bekend van zijn kiosken op vliegvelden en treinstations. Het werd opgericht door de vader van James Cohen, Robert Cohen, en in 2008 verkocht aan het Zwitserse bedrijf Dufry. James Cohen zit nu in het bestuur van het moederbedrijf.