Dekker: voorlopig geen zware gevallen zoals Michael P. in Den Dolder

Minister Dekker sprak donderdagavond met zo’n tweehonderd bewoners van omliggende gemeenten over de kliniek in Den Dolder waar Michael P. werd behandeld.

Bezorgde bewoners vertrekken bij een school in Den Dolder na afloop van een gesprek met minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.
Bezorgde bewoners vertrekken bij een school in Den Dolder na afloop van een gesprek met minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De forensisch-psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder zal voorlopig geen zware cliënten zoals Michael P. meer opnemen. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) gezegd tijdens een bijeenkomst donderdagavond met bewoners van het dorp waar P. werd behandeld. De kliniek zal echter niet versneld sluiten zoals de bewoners hadden gevraagd, melden RTL en NOS.

Dekker vertelde zo’n tweehonderd bewoners dat er inmiddels maatregelen zijn genomen. Zo mogen gedetineerden de kliniek niet meer verlaten als hun dossier nog incompleet is, en moet daarbij advies worden gevraagd aan het Openbaar Ministerie of de reclassering.

Bewoners van de omliggende gemeenten hadden gevraagd om sluiting van de kliniek, maar dat is volgens Dekker “geen reële optie”. Begin 2017 werd al duidelijk dat de kliniek in de komende jaren uit Den Dolder zou vertrekken, maar de datum staat nog niet vast.

Lees ook: In de kliniek was onvoldoende zicht op de risico’s en werd cruciale informatie niet gedeeld

Vorige maand publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport over het detentieverloop van P., die de Utrechtse Anne Faber in 2017 doodde, in de kliniek. Daaruit bleek dat het personeel onvoldoende bekend was met de veiligheidsrisico’s rond patiënten met een ernstige psychische aandoening. Betrokken instanties zouden niet altijd goed samenwerken en informatie delen, waardoor een “compleet beeld” van de risico’s voor patiënten en de omgeving ontbreekt.