De selectie voor Cannes 2019: veel politieke en romantische films

Filmfestival Cannes maakte donderdag bekend welke films in de competitie meedoen. Films van Jarmusch, de Dardennes, Almódovar en Malick. Maar Tarantino schijnt niet op tijd klaar te zijn en Netflix is nog altijd niet welkom in Cannes.

Openingsfilm Cannes: The Dead Don’t Die met Bill Murray (links), Chloë Sevigny en Adam Driver.
Openingsfilm Cannes: The Dead Don’t Die met Bill Murray (links), Chloë Sevigny en Adam Driver.

Een veteranenparade met het accent op Europa en Frankrijk. Het filmfestival van Cannes maakte donderdag in Parijs zijn programma bekend. Grote afwezige: Quentin Tarantino, wiens Once Upon A Time in Hollywood pas eind juli klaar is, aldus festivaldirecteur Thierry Frémaux – al zag hij nog een klein kansje dat de film alsnog vertoonbaar is.

Lees ook een interview met Frémaux: ‘De Lumières waren ware kunstenaars’

Of zou Tarantino, als zoveel Amerikaanse collega’s, met het oog op zijn Oscarkansen kiezen voor de herfst-festivals van Venetië en Toronto? Ook sf-film Ad Astra van Cannes’ oude liefde James Gray (The Lost City of Z) bleek niet klaar. Hollywood maakt zich opnieuw schaars in Cannes, terwijl de boycot van Netflix zijn tweede jaar ingaat – Cannes accepteert alleen films in competitie die in de Franse bioscoop uitkomen.

Ook zonder dat is er veel om naar uit te kijken tussen 14 en 25 mei op ’s werelds grootste filmfestival. Cannes heeft nooit een thema, maar de trend wordt dit jaar „politiek en romantisch”, aldus Cannes' president Pierre Lescure. En spelen met genrefilm, voegde directeur Frémaux daaraan toe.

Zo opent Cannes met Jim Jarmusch’ zombiefilm The Dead Don’t Die. Andere terugkerende veteranen zijn de Waalse gebroeders Dardenne (Le jeune Ahmed), de Spanjaard Pedro Almodóvar (Dolor y gloria) en de Brit Ken Loach, die zijn pensionering blijft uitstellen. Na zijn Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake (2016) presenteert hij nu Sorry We Missed You, over het harde bestaan van flexwerkers.

Xavier Dolan Foto Guillaume Horcajuelo/EPA

Gewezen wonderkind Xavier Dolan, die in Cannes grossiert in tweede en derde prijzen, hoopt ditmaal op een Gouden Palm met Matthias & Maxime. Daarop hoopt ook de Italiaan Marco Bellocchio (Il traditore, over maffia-informant Tommaso Buscetta), de Roemeen Corneliu Porumboiu (komedie The Whistlers), de Fransman Arnaud Desplechin (misdaadfilm Roubaix, une lumière), de Koreaan Bong Joon-ho (thriller Parasite),en de mysterieuze Terrence Malick (oorlogsfilm A Hidden Life). De persschuwe Malick zal zich niet in het openbaar vertonen, popster Elton John wel: bij de première (buiten competitie) van zijn biopic Rocket Man staat de piano klaar achter het doek. Voetballer Diego Maradona wordt in Cannes verwacht bij de première van een biopic van Asif Kapadia, die eerder Amy Whinehouse en Ayrton Senna portretteerde.

Vrouwen

Voor zijn verschillende programma’s - Competitie, Buiten Competitie, Un Certain Regard - selecteerde Frémaux dertien vrouwelijke regisseurs - vorig jaar leidde hun geringe aandeel tot een protestmars op de rode loper. Vier vrouwen haalden de competitie van (voorlopig) 19 films: de Françaises Justine Triet (Sybil) en Céline Sciamma (Portrait de la jeune fille en feu), debutante Mati Diop (Atlantique) en Jessica Hausner (Little Joe).

Het programma is nog niet compleet, maar een Nederlandse bijdrage wordt niet verwacht - Paul Verhoevens historische drama Benedetta is ook nog in montage. Juryvoorzitter is dit jaar regisseur Alejandro Iñárritu (Birdman, The Revenant).

Correctie (18 april 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd de titel van de Italiaanse film Il traditore foutief gegeven als Il Traditori. Ook werd de voornaam van Ayrton Senna foutief geschreven als Aiton. Beide zaken zijn hierboven aangepast.