De Beste Paaskoekjes Ter Wereld

Janneke kookt Amerikaanse cookies zijn altijd al vrij zacht, maar deze zijn bijna cake-achtig van structuur.

‘WOW. Just WOW.’ Als dat het onderwerp van een mailtje is, kun je het beter meteen deleten. Dat weet iedereen. Maar ik klikte toch, en zag een foto van een schaal beeldig gele, bepoedersuikerde koekjes met daaronder de tekst ‘These Lemon Butter Cookies Are Insanely Gooey.’ Ik houd stiekem heel erg van die Amerikaanse hoofdletterhysterie. Ik houd ook heel erg van het woord ‘gooey’, wat zoiets als ‘zacht en kleverig’ betekent. En nu ja, ik heb ook bepaald geen hekel aan citroenkoekjes, zeker niet als ze bepoedersuikerd zijn, dus klik, daar ging ik.

De mensen die de dagelijkse nieuwsbrief van Delish, een grote Amerikaanse foodblog, samenstellen weten dondersgoed hoe ze hun publiek kunnen verleiden. Bied maar eens weerstand aan een artikel genaamd ‘This Crazy Flavorful Lamb Stew Is A Hug In A Bowl.’ Of: ‘We’re in LOVE With The Sauce On These Dan Dan Noodles.’ Of wat dacht u van deze: ‘This Eggplant Parm Stack Is 10 Whole Layers of Parmesan And Mozzarella Madness.’ Klik, klik, klik, toch?

Vaak hoef je zulke gerechten niet eens te maken om ervan te smullen. Alleen een foto en zo’n tekstje erbij en bam, instantverzadiging. Maar soms schreeuwen ze extra luid om uitgeprobeerd te worden en dat deden deze gele koekjes. Met Pasen, beloofde ik mezelf. Dat is morgen, maar ik bakte ze vorig week zaterdag al, om het recept te testen, zodat u ze dit weekeinde ook kunt bakken.

Het zijn koekjes van de prettig decadente soort. Amerikaanse cookies zijn altijd al vrij zacht, maar deze zijn bijna cake-achtig van structuur. Een mespuntje gele levensmiddelenkleurstof geeft ze hun zonnige paastint. (U mag die kleurstof ook weglaten hoor, dan worden ze wat lichter van kleur maar smaken hetzelfde.) Verder gaat er boter in én roomkaas, kristalsuiker én poedersuiker, citroen én vanille.

Ik heb de vrijheid genomen om de voorgeschreven hoeveelheid kristalsuiker iets te temperen en de hoeveelheid citroensap juist op te voeren. Nu zijn ze precies zoet en precies zuur genoeg, vind ik. Op het poedersuikerlaagje aan de buitenkant moet u dan weer niet beknibbelen. Dat geeft ze een zalig, kleverig en krokant craquelélaagje. Zijn het De Beste Paaskoekjes Ter Wereld? Dat mag u lekker zelf ontdekken. Fijne Pasen.

Lemon Butter Cookies

(20-25 stuks)

140 g boter (kamertemperatuur); 225 g naturel roomkaas; 200 g fijne kristalsuiker; 2 grote eieren; 2,5 tl citroenzest (= de rasp van 2 grote citroenen); 100 ml gezeefd citroensap; 1 tl natuurlijk vanille-extract; een mespunt gele levensmiddelenkleurstof; 280 g bloem; ½ tl zout; 1¼ tl bakpoeder; 100 – 125 g poedersuiker

Doe de boter, roomkaas en suiker in een kom en klop in 2 minuten met een mixer tot een romig mengsel. Voeg een voor een, al kloppend, de eieren toe en vervolgens de citroenzest, het sap, de vanille en kleurstof. Meng het zout en bakpoeder door de bloem, voeg toe aan het beslag en klop zo kort mogelijk om alles te mengen. Laat het beslag nu, afgedekt, minimaal 2 uur (een etmaal mag ook) rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier. Strooi de poedersuiker uit over een plat bord. Schep met een ijsbolletjestang of gewoon met een lepel, telkens een bolletje beslag uit de kom en rol dit door de poedersuiker. Laat 2 minuten rusten en rol nogmaals door de poedersuiker.

Verdeel de bolletjes met enige tussenruimte over de bakplaat en bak de koekjes in 18 – 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rekje.