CNN: Venezuela groeit uit tot draaischijf smokkel Colombiaanse cocaïne naar VS

De smokkel van Colombiaanse cocaïne via Venezuela is vorig jaar met een derde toegenomen, tot circa 265 ton. Dat meldde CNN woensdag na maandenlang onderzoek naar de (vlieg)routes die drugs afleggen om uiteindelijk in de Verenigde Staten te eindigen.

Volgens de tv-zender is de handel voor koeriers zó winstgevend dat drugsvliegtuigjes vaak maar één keer worden gebruikt. Na aankomst worden ze achtergelaten, soms in rivieren, of verbrand. Ook bracht CNN de vliegroutes vanuit Venezuela in kaart: te zien is hoe piloten boven de Caraïbische Zee plots een ruk westelijk maken richting Honduras en Guatemala. Daar landen ze, waarna de coke over land via Mexico wordt verscheept naar de Amerikaanse markt.

CNN-journalisten liepen onder meer mee met het leger in Honduras en Colombia. Volgens een overheidsfunctionaris is het aantal coke-vluchten vanuit Venezuela gestegen van twee per week in 2017, naar bijna dagelijks in 2018. Veel van de Venezolaanse piloten vlogen voor de crisis passagiersvliegtuigen. Door de implosie van het land zien sommigen in drugsmokkel een manier om aan geld te komen. Door de chaos in Venezuela, waar het leger ook volop in de smokkel van grondstoffen actief is, krijgen de kartels er makkelijk voet aan de grond.

De 265 ton cocaïne uit Colombia – volgens veel bronnen nog een conservatieve schatting – kwam Venezuela vooral binnen over land: de lange landsgrens is zwak bewaakt. Volgens CNN maken de kartels gebruik van circa vijftig goed verborgen landingsbanen, veelal in de deelstaat Zulia. De vliegtuigjes zijn uitgerust met apparatuur waardoor ze niet op radars verschijnen. (NRC)