Barr verdedigt zijn uitleg over Mueller-rapport

De Amerikaanse minister van Justitie stuurt later vanmiddag het door het ministerie geredigeerde rapport naar het Congres.

William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie, op de persconferentie donderdag, voordat hij het geredigeerde Mueller-rapport vrijgeeft.
William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie, op de persconferentie donderdag, voordat hij het geredigeerde Mueller-rapport vrijgeeft. Foto Patrick Semansky/AP

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft donderdag zijn uitleg van het Mueller-rapport verdedigd in een persconferentie, vlak voordat hij het geredigeerde rapport vrijgeeft. Hij herhaalde dat het rapport geen bewijs oplevert dat het campagneteam van Donald Trump heeft samengewerkt met Rusland om de presidentsverkiezingen in 2016 te beïnvloeden of dat Trump de rechtsgang belemmerde. Wel blijkt eruit dát Rusland de verkiezingen beïnvloedde.

Barr zal het rapport om 11.00 uur lokale tijd (17.00 uur Nederlandse tijd) openbaarmaken. Volgens de Democraten probeert hij de publieke reactie op het rapport te beïnvloeden door voorafgaand een persconferentie te geven.

Als reactie op de persconferentie twitterde Trump een op de tv-serie Game of Thrones geïnspireerde afbeelding met de tekst ‘No collusion. No obstruction‘ en ‘Game over‘.

Weggelakt

Het Mueller-rapport wordt niet volledig openbaar. Sommige informatie is eruit gelaten om andere, lopende onderzoeken niet te beïnvloeden of om de privacy van betrokkenen te beschermen. Ook gevoelige informatie van inlichtingendiensten is weggelakt. Barr benadrukte dat niemand buiten het ministerie van Justitie betrokken was bij het redigeren van het rapport.

De minister zei een „minder geredigeerde” versie, met alleen informatie van lopende strafzaken eruit gelaten, naar het Congres te sturen.

De advocaten van Trump kregen wel de kans om het geredigeerde rapport nog eens te lezen voor openbaarmaking, maar Trump heeft volgens Barr zijn uitvoerende macht niet gebruikt om delen van het rapport achter te houden. Niemand buiten het ministerie van Justitie heeft de ongeredigeerde versie gezien, zei Barr.

Het rapport bestaat uit tien hoofdstukken waarin wordt onderzocht of Trump de rechtsgang belemmerde door het onderzoek van Robert Mueller tegen te werken. Hiervan kon hij de president beschuldigen noch vrijspreken, maar Barr concludeerde dat Trump niet vervolgd zou moeten worden.

Vier pagina’s

Eind maart was Mueller klaar met zijn onderzoek, dat twee jaar heeft geduurd. Het onderzoeksrapport zelf bleef echter geheim. Minister Barr stuurde vervolgens een samenvatting naar het Congres met de belangrijkste conclusies. Dat die samenvatting maar vier kantjes behelsde terwijl het rapport zeker 400 pagina’s lang is, vonden Democraten verdacht. Zij kijken dan ook reikhalzend uit naar de volledige versie.

Lees ook: Washington bereidt zich voor op Mueller-rapport: wat valt er te verwachten?