Opinie

‘Allahu Akbar’… Oh My God!

Joyce Roodnat

De kunst was al verwijderd voor de expositie open was, vorige week, in Loods 6 in Amsterdam. Ik was er voor de pop-upexpositie Popinnart, vroeg naar Maria Koning, die kunst maakt onder de swingende alias Airco Caravan, en hoorde dat zij haar ‘war rugs’ had moeten verwijderen. Ik ken ze, ze zijn schokkend en prachtig. Geïnspireerd door Afghaanse oorlogs-verheerlijkende tapijten met tanks en kalasjnikovs, ontwerpt Airco esthetische tapijten met huiselijke dingen erop: kurkentrekker, ballpoint, brandblusser, wasmachine, van alles. Heel gewoon – tot je door hebt dat met al deze dingen iemand is vermoord.

In de centrale hal van Loods 6 hingen er twee boven de trap, met de ruggen tegen elkaar. Aan de voorkant hing het tapijt met onder meer een snelkookpan (van de bomaanslag in Boston) plus de uitroep Allahu Akbar. Aan de andere kant hing het tapijt met de kreet OMG (Oh My God) en onder andere een beha en een genaaldhakte schoen. De kleden zijn een tweeluik. Allahu Akbar en Oh My God zijn wat Airco betreft allebei kreten van schrik.

Een bezorger van PostNL kwam Loods 6 binnen en zag het kleed met ‘Allahu Akbar’. Hij meldde zich ontdaan bij de directie, waarop Popinnart de tapijten moest verwijderen.

Censuur, denk ik, als ik het hoor. Hoe zit dat? Ik bel Airco Caravan. „Ik snap dat hij zich als moslim aangevallen kan voelen”, zegt ze. „Dat is niet mijn bedoeling en daarover had ik met hem willen praten. Maar die kans kreeg ik niet. Niemand riep me erbij.” Hoe kan dat nou? Ik bel Loods 6-directrice Ina Pronk. Die betreurt de heisa, maar het verwijderen was onvermijdelijk, want: „Dit is een openbare ruimte.” Was u bang? „Ik weet het niet.”

Op ‘Allahu Akbar’ zie ik wel een vuurwapen, drievoudig zelfs. Airco. „Daar is niet mee geschoten, het was van een jongen die door de politie is vermoord. Dat had ik de koerier graag willen vertellen.” Pronk: „Hij huilde. Hij had het over zijn drie kinderen die hij in vrede opvoedde.” Airco: „Ik wil niet schermen met de vrijheid van meningsuiting. Maar één gechoqueerde persoon betekent niet dat mijn werk zomaar zonder discussie verwijderd kan worden.” „Deze koerier komt hier vaker”, zegt directeur Pronk. Ze belooft dat ze hem aan zal spreken en op zijn verantwoordelijkheid zal wijzen: „Ik zeg hem dat hij met Airco in gesprek moet gaan.” Airco denkt niet dat hij dat zal doen. En ik denk: Hadden ze die tapijten niet kunnen omdraaien, Allahu Akbar aan de achterkant en OMG aan de voorkant, vol in het zicht? Dan was er niet gecensureerd, niet echt althans. Dan had de koerier zich kunnen revancheren, met nog even nadenken.

‘Allahu Akbar’ en ‘OMG’, war rugs van Airco Caravan (2017).