Zittend president Widodo ruim aan kop in bij verkiezingen Indonesië

Joko Widodo loopt zo’n tien punten voor op zijn tegenstrever, oud-generaal Prabowo Subianto. De helft van de stemmen is geteld.

Joko Widodo en zijn vrouw Iriana brengen hun stem uit in Jakarta.
Joko Widodo en zijn vrouw Iriana brengen hun stem uit in Jakarta. Foto Dita Alangkara/AP

De zittende Indonesische president Joko Widodo lijkt ruim aan kop te gaan bij de verkiezingen in het land. Vijf verschillende peilers melden op basis van voorlopige tellingen dat hij een riante voorsprong heeft, schrijft persbureau Reuters.

Joko Widodo leek al in de peilingen op een overwinning af te stevenen. Met de helft van de stemmen geteld, ligt hij zo’n tien punten voor op zijn opponent, de oud-generaal Prabowo Subianto. Toch zei diens campagneteam het woensdagochtend nog te vroeg te vinden om zich al bij een verlies neer te leggen. “We wachten af.”

193 miljoen kiesgerechtigden

Als Joko Widodo de verkiezingen wint, mag hij beginnen aan zijn tweede termijn van vijf jaar. Ook in zijn eerste verkiezingscampagne in 2014 nam de voormalige meubelverkoper en burgemeester het op tegen Prabowo Subianto, een moslimhardliner. De campagne ging vooral over economische kwesties.

Stemmen kopen is verboden in Indonesië, maar het gebeurt volop: Een televisie voor 50 stemmen

Zo’n 193 miljoen Indonesiërs mochten woensdag niet alleen voor de president stemmen, maar ook voor de volksvertegenwoordiging. In totaal brengen zij vijf stemmen uit. Het zijn de grootste verkiezingen ter wereld die op één dag gehouden worden. De formele verkiezingsuitslag komt naar verwachting in mei.