150 vermisten bij bootongeluk op Kivumeer in Congo

Dodelijke bootongelukken komen vaker voor in Congo, waar passagiers en goederen vaak met de boot worden vervoerd bij gebrek aan begaanbare wegen.

Een volgeladen veerboot op een rivier in Congo. Archiefbeeld.
Een volgeladen veerboot op een rivier in Congo. Archiefbeeld. Foto Kate Holt/ Hollandse Hoogte

Een scheepsongeluk op het Kivumeer in het oosten van de Democratische Republiek Congo heeft maandag volgens lokale hulpverleners aan drie mensen het leven gekost, meldt persbureau Reuters. Honderdvijftig mensen worden vermist. President Félix Tshisekedi zei dinsdagavond op Twitter “zeer diep bedroefd” te zijn door het ongeluk.

Drie lichamen zijn geborgen, liet een activist aan Reuters weten. 33 anderen konden worden gered. Volgens de president was de boot die is gezonken een prauw, een betrekkelijk eenvoudige houten boot. Tshisekedi kondigde een onderzoek aan om de verantwoordelijken op te sporen en te berechten. Over de toedracht van het bootongeluk is nog niets duidelijk.

Vaker dodelijke bootongelukken

Er komen vaker dodelijke bootongelukken voor in Congo, waar passagiers en goederen vaak met de boot worden vervoerd bij gebrek aan begaanbare wegen. De boten worden vaak te zwaar geladen, vervoeren te veel passagiers of zijn in slechte staat.

In september 2018 kwamen 27 mensen om toen een volgens getuigen overbelaste boot kapseisde op een zijrivier van de Congo-rivier. Vier maanden eerder, in mei, kwamen in het noordwesten van Congo zeker vijftig mensen om het leven bij een scheepsramp.