Werk stilleggen? Eerst een hoger loon

Staken door te werken Bij de Shell-fabriek in Moerdijk staken medewerkers door aan het werk te blijven. Shell dreigt nu met een kort geding.

Medewerkers van Shell voeren al langer actie bij de raffinaderij in Moerdijk. Ze willen meer loonsverhoging dan Shell aanbiedt en betere voorwaarden in de nieuwe cao.
Medewerkers van Shell voeren al langer actie bij de raffinaderij in Moerdijk. Ze willen meer loonsverhoging dan Shell aanbiedt en betere voorwaarden in de nieuwe cao. Foto Jeroen Jumelet

Staken door wél aan het werk te gaan. Bij de Shell-fabriek in Moerdijk gebeurt het. Shell wil de fabriek tijdelijk stilleggen voor onderhoud, maar medewerkers werken door uit protest.

Dus komen er nog steeds grote rookpluimen uit de schoorstenen en is het bij de poort een komen en gaan van werknemers in overal. Over de stakingen mogen ze niets zeggen, maar: „Hoe langer, hoe beter,” roept een man lachend. „Oeps, nu heb ik toch iets gezegd.”

De huidige cao verliep op 1 maart. Sindsdien onderhandelen bedrijf en bonden, tot nu toe zonder succes, over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Vakbonden FNV en CNV eisen onder andere een loonsverhoging van 5 procent, hogere vergoedingen voor oproepdiensten en meer ADV-dagen. Het hoogste bod van Shell is tot nu toe een structurele loonsverhoging van 2,5 procent, plus nog gemiddeld 1,5 procent individueel.

Op het terrein van het chemiecomplex in Moerdijk wapperen de vlaggen van vakbonden FNV en CNV gebroederlijk tegen de achtergrond van de rookpluimen. Maar aan de onderhandelingstafel werd de sfeer een stuk minder gemoedelijk toen Shell dinsdagavond de bonden sommeerde de acties bij Moerdijk te staken.

Er wordt juist wél doorgewerkt, terwijl de fabriek in Moerdijk volledig stilgelegd moet worden vanwege onderhoudswerkzaamheden. En dat stoot het Shell-bestuur tegen het zere been. De onderhoudsstop staat al ruim twee jaar op de planning en is een logistieke mega-operatie.

Maandag had het leeglopen en schoonmaken van de fabriek moeten beginnen. Shell dreigt nu met een kort geding plus een bodemprocedure voor schadevergoeding als werknemers het werk niet neerleggen.

De bonden hebben aangegeven de werkzaamheden pas stop te zetten als Shell uiterlijk vrijdagmiddag met een beter bod voor de cao komt. Egbert Schellenberg, bestuurder van FNV Industrie, zegt ‘nog niet heel optimistisch’ te zijn.

De afgelopen weken werd er behalve in Moerdijk ook actie gevoerd bij de Shell-locatie in Pernis. Omdat het bijna onmogelijk is een raffinaderij volledig stil te leggen, werken medewerkers van Shell Pernis op halve kracht. De controlekamer is bemand en de veiligheidsrondjes worden gedaan. Dat gaat nog door tot na Pasen, zegt FNV-bestuurder Schellenberg.

„Staken is het goed recht van werknemers,” zegt Jos van Winsen, directeur van Shell Pernis. „Die staking gaan we dus ook niet tegenhouden.”

Maar tegen de doorwerkacties bij Moerdijk kijkt Shell, naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen, heel anders aan. Volgens Van Winsen onderschatten de actievoerders de complexiteit van de onderhoudsstop. „Economische schade hoort nu eenmaal bij het recht van werknemers om te staken. Maar we zijn bang dat de veiligheid in het geding komt als de onderhoudsstop niet, of te laat, doorgaat. Vergelijk het met klussen in huis, dat gaat ook eerder fout als je het even snel tussendoor wil doen.”