Vervolging Tsjechische premier om fraude met EU-gelden is stap dichterbij

EU-subsidies De Tsjechische premier Babis dient vervolgd te worden wegens corruptie, concludeert de politie in het land na onderzoek.

Premier Andrej Babis tijdens een Eurotop eerder deze maand.
Premier Andrej Babis tijdens een Eurotop eerder deze maand. Foto: Francisco Seco/AP

De vervolging van de Tsjechische premier Andrej Babis voor fraude met Europese subsidies is woensdag een stapje dichterbij gekomen. De Tsjechische politie heeft het onderzoek naar de corruptie afgerond en vindt dat zowel de premier als leden van zijn familie vervolgd moeten worden, zo heeft een woordvoerder bevestigd.

Hij wil niet ingaan op de exacte bevindingen. Het Openbaar Ministerie moet nu beslissen of zij daadwerkelijk voor de rechter komen. Volgens Tsjechische media zou Babis’ tot tien jaar cel kunnen krijgen voor het vergrijp.

Andrej Babis (64), eerder minister van Financiën, en de door hem opgerichte ANO-partij (Actie van Ontevreden Burgers) werden in 2017 verkozen met de belofte „de staat te runnen als een bedrijf”. Sindsdien is hij voornamelijk in opspraak om zijn eigen bedrijf.

Voor zijn politieke carrière werd Babis als eigenaar van een chemie-, voedings- en mediaconglomeraat miljardair en de op één na rijkste Tsjech. Daaraan dankt hij de bijnaam ‘Babisconi’. Als politicus bracht hij de aandelen in dat bedrijf onder in twee beleggingsfondsen, maar bleef via die omweg begunstigde van miljoenen aan EU-subsidies, zo concludeerden zowel de Tsjechische politie als Europese instanties.

Naast Babis wil de Tsjechische politie op dit moment vijf mensen vervolgd zien, onder wie Babis’ vrouw Monika. Babis heeft de beschuldigingen altijd ontkend. „De subsidie ​​is toegewezen volgens de geldende regels. Ik heb geen subsidiefraude gepleegd”, zei hij bijvoorbeeld in maart 2016. Hoewel de verdenkingen al dateren uit zijn periode als minister van Financiën, kwam het nog nooit tot vervolging. Babis overleefde als premier al protesten en moties van wantrouwen naar aanleiding van de fraudezaak.