Photographer of the Year, serie Five Degrees

Foto Federico Borella

Twee Nederlanders winnen bij grootste fotocompetitie ter wereld

Jasper Doest en Marinka Masséus werden eerste in subcategorieën van de Sony World Photography Awards, waarvoor 326.997 foto’s werden ingezonden uit 195 landen. De Fotograaf van het Jaar werd de Italiaan Federico Borella. Hij wint 25.000 dollar.

Twee Nederlanders zijn woensdagavond onderscheiden met een Sony World Photography Award, de grootste fotowedstrijd ter wereld. In de twaalf jaar dat de competitie bestaat, is het drie keer eerder voorgekomen dat een Nederlander won in de professionele competitie.

Jasper Doest won met zijn serie Meet Bob, over de flamingo Bob op Curaçao in de categorie ‘Natural World & Wildlife’. Marinka Masséus werd eerste in de categorie ‘Creative’ met haar fotoserie Chosen [not] to be, portretten van vrouwen met het syndroom van Down.

De hoofdprijs, Photographer of the Year, ging dit jaar naar Federico Borella. De 35-jarige Italiaan wint 25.000 dollar (ruim 22.000 euro) voor zijn serie Five Degrees, over de hoge zelfmoordcijfers onder boeren in Zuid-India, waar extreme droogte heerst. Hij werd gekozen uit de tien categoriewinnaars. Alle winnaars krijgen Sony-apparatuur en zijn samen met de genomineerden tot 6 mei te zien in het Somerset House in Londen, om vervolgens op wereldtournee te gaan.

Hilton

Jasper Doest (39) legde flamingo Bob vast die op Curaçao tegen het Hilton was gevlogen. De lokale dierenarts, zijn nicht Odette Doest, verzorgde Bob, maar kon hem door zijn verwondingen niet uitzetten. „Dan heb je twee keuzes”, vertelt Doest. „Euthanaseren of houden.” Odette koos ervoor om de flamingo als ‘ambassadeur’ voor haar revalidatiecentrum in te zetten om Curaçaoënaren bewust te maken van het belang van dierenwelzijn.

„Met de serie wil ik laten zien wat je als individu kan bereiken met natuurbehoud”, zegt Doest. „Op een positieve manier.” Over een aantal weken gaat hij naar Bonaire om de andere kant van het verhaal te fotograferen: flamingokuikens die verdwalen omdat ze niet met rust gelaten worden. Sommige komen dan op Curaçao terecht, waar flamingo’s niet broeden maar wel tegen een hotelraam aan kunnen vliegen.

Eerste plaats ‘Natural World & Wildlife’, serie Meet Bob Foto Jasper Doest

Marinka Masséus (48) werd voor het internationale project Radical Beauty gevraagd portretten te schieten van vrouwen met het Down-syndroom. Ze was haar afwijzingsmail al aan het typen – ze doet alleen eigen projecten – toen ze zich bedacht. „Mijn gevoel zei iets anders”, vertelt ze. De shoot met Juliette was vervolgens „een van de gelukkigste momenten” van haar leven: „Er was zo veel liefde en eerlijkheid.”

Ze portretteerde daarna ook Margot, Emma, Eveline en Tessel. Met hun gezichten soms verborgen visualiseert ze de barrières waarmee mensen met het Down-syndroom te maken krijgen. „Het is enorm schrijnend hoe zij elke dag worden tekortgedaan.”

326.997 foto’s

De Sony-competitie kenmerkt zich door haar breedte, van mode en reclame tot portretten en journalistiek. Dit jaar werden maar liefst 326.997 foto’s ingestuurd uit 195 landen. Naast de professionele competitie zijn er ook jongeren- en amateurcompetities. De World Press Photo Awards (78.801 inzendingen), die vorige week werden uitgereikt, zijn bijvoorbeeld alleen voor fotojournalisten. Doest en Masséus geven aan mee te doen voor de media-aandacht die het genereert.

Bekijk meer foto’s uit de serie van Jasper Doest: Bob: vriend, huisgenoot, flamingo


In de professionele competitie wonnen eerder drie Nederlanders: Robin Utrecht (Sport, 2008) met foto’s van eenbenige voetballers in Sierra Leone, Roderik Henderson (2009, Portraiture) met portretten van autobestuurders in Canada en Rob Hornstra (Arts & Culture, 2012) met zijn foto’s van zangers en zangeressen die optreden in restaurants in Sotsji. Daarnaast werden Richard Brocken (2009) en Gert van den Bosch (2014) al eens eerste in de ‘Open’-competitie, bedoeld voor losstaande foto’s.

‘Meet Bob’ is succesvol. De serie werd bij de World Press Photo twee keer tweede, in de categorieën ‘Natuur - Enkel’ en ‘Natuur - Series’, en won bij de Wildlife Photographer of the Year 2018. Masséus won in 2017 de Zilveren Camera in de categorie ‘Documentair Internationaal’ met haar foto’s van lesbische vrouwen in Iran. Haar werk kenmerkt zich door (gender)ongelijkheid.

Eerste plaats ‘Creative’ met serie Chosen [not] to be Foto Marinka Masséus

Naamsbekendheid

De Sony World Photography Awards werden in 2008 ingesteld om „op Europees niveau meer naamsbekendheid te krijgen”, zei de communicatiemanager van Sony toen tegen NRC. Het Japanse electronicabedrijf, dat in het jaar tot 31 maart 2018 een omzet haalde van 77 miljard dollar (ruim 68 miljard euro), hoopte ermee in de professionele markt voet aan de grond te krijgen.

Lees ook over de winnaars van de World Press Photo van dit jaar


Het eveneens Japanse Canon lijkt juist een omgekeerde beweging te maken. Onlangs stopte het fotografiebedrijf na 27 jaar als sponsor van de Nederlandse organisatie World Press Photo. Vorige maand werd bekend dat PwC in Nederland de nieuwe partner wordt. De Nationale Postcode Loterij blijft wereldwijd partner en gaf laatst 1,2 miljoen euro voor de verhuizing naar het Westergasterrein in Amsterdam. Uitgeverij ThiemeMeulenhoff gaat schoolprogramma’s steunen.

De winnaars in de overige categorieën:

Yan Wang Preston
To the South of the Colourful Clouds, categorie ‘Landscape’:

Rebecca Fertinel
[Ubuntu] I Am Because We Are, categorie ‘Brief’:
Jean Marc Caimi & Valentina Piccinni
Güle Güle, categorie ‘Discovery’:
Alessandro Grassani
Boxing Against Violence, the Female Boxers of Goma, categorie ‘Sport’:
Alvaro Laiz
The Edge, categorie ‘Portraiture’:
Stephan Zirwes
Cut out Pools, categorie ‘Architecture’:
Nicolas Gaspardel & Pauline Baert
Yuck, categorie ‘Still Life’: