Recensie

Recensie Muziek

Tijdloze schoonheid met fragmenten van theremin

De combinatie van een klassiek theremin-vertolker met producer lijkt net zo gedurfd als die van dichter en producer, maar ook dat leidde al tot een prachtige spokenwordcompilatie van Simon Vinkenoog en Spinvis. Omdat de theremin honderd jaar bestaat, vroeg de oprichter van label YeYe, Pieter Jansen, nu Carolina Eyck te gast in de studio bij Eversines. Hallucinerend, galmend, sacraal is het resultaat waarin Eycks ijle stemgeluid en de theremin die soms bijna uit dezelfde bron lijken te ontstaan om elkaar heen cirkelen en uitdijen tot meerstemmige canons. Eversines verrijkt de melancholische lange trillende klanken van de theremin met opgeknipte fragmenten daarvan, die hij bewerkt tot zacht stuiterende echo’s van een beat of abstracte atonale composities (‘Dots’). De toevoegingen doen niets af aan de emotionele kwaliteit van de lange theremin-tonen die de composities dragen als vliegerlijnen. Dit is moderne minimal van een tijdloze schoonheid.