Thuiskok

Scandinavische pizza

Is het een pizza of een reuzencracker, staat er bij de begeleidende tekst. Het is in ieder geval een bijzondere pizza door de toevoeging van aardappels en boerenkool.

Schenk het water in een grote kom, verkruimel de gist erboven en laat hem oplossen. Voeg het roggemeel, de bloem en het zout toe en meng dit tot een deeg. Kneed het deeg goed door op een licht met meel bestoven werkvlak tot het glad is. Leg het in de kom en laat het afgedekt met een theedoek bij kamertemperatuur in twee uur uitrijzen tot het in omvang is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Rol het deeg op een licht met meel bestoven werkvlak uit tot twee zeer dunne deeglappen van 35 centimeter doorsnee. Leg ze op een licht ingevette bakplaat. Schep de aardappelschijfjes voor het beleg om met de boerenkool, rode uien, geraspte kaas, extra vergine olijfolie, nootmuskaat, zout en peper. Verdeel het mengsel over de pizzabodems, bestrijk het met nog wat olijfolie en strooi er nog wat zout en peper over.

Bak de pizza’s 20-25 minuten tot de bodem en het beleg mooi kleuren. Bestrijk de randen met nog wat extra vergine olijfolie en serveer de pizza’s.