Uitspraak

Kerkrade had beveiligingsbeelden journalist niet mogen openbaren

Met het publiceren van beveiligingsbeelden wilde de gemeente aantonen dat De Limburger een vergadering had afgeluisterd. Dat past een overheid niet, oordeelt de rechter nu.

Buiten tijdens een raadsvergadering in Kerkrade, 18 februari 2019.
Buiten tijdens een raadsvergadering in Kerkrade, 18 februari 2019. Foto Marcel van Hoorn
Een Trumpiaanse omgang met de pers in Kerkrade?

De gemeente Kerkrade moet de beveiligingsbeelden waarop een journalist van dagblad De Limburger te zien is, offline halen. Daarnaast moet de gemeente een rectificatie op de gemeentewebsite plaatsen waarin staat dat de gemeente „onrechtmatig gehandeld” heeft, zo oordeelde de rechter van de Rechtbank Limburg woensdag. Doet de gemeente dit niet binnen 24 uur, dan staat daarop een dwangsom van 5.000 euro per dag, met een maximum van 150.000 euro.

De beelden zijn gemaakt op woensdagavond 27 februari. Die avond vond er een besloten raadsvergadering plaats. Politiek verslaggever voor dagblad De Limburger Ruben van Erp was in het raadhuis aanwezig en ving op de gang voor de vergaderzaal per toeval vertrouwelijke informatie op. Burgemeester van Heerlen Ralf Krewinkel solliciteerde tijdens een langdurig ziekteverlof naar het burgemeesterschap van Kerkrade. Nieuws dat een dag later tot zijn aftreden zou leiden.

Kerkrade doet aangifte tegen krant om gelekte sollicitatie burgemeester

De rechter oordeelt nu dat het openbaar maken van de beelden in strijd is met het recht op „eerbiediging van het privéleven”. (NRC)