Snel nog een shirtje halen

Ajax-souvenirs In de Ajax-fanshop in de Kalverstraat zijn de verkopers woensdagochtend druk bezig met het bedrukken van shirtjes. Het is nog geen twaalf uur na het einde van de kwartfinale van de Champions League tussen Ajax en Juventus. Ajax won in Turijn met 1-2, waardoor het zich mag gaan opmaken voor de halve finale. Fans zijn onder de indruk van de prestaties van hun club.

Keren Hirsch (33) uit Amsterdam ‘In de finale verslaan we Barcelona’

Foto’s Rob van Dullemen

„Na de 1-4 winst tegen Real Madrid kocht ik een shirt van Frenkie de Jong. Aangezien Matthijs de Ligt gisteren het winnende doelpunt maakte wist ik: dit is mijn laatste kans op zijn shirt. Barcelona zal hem ook gaan kopen, voor honderd miljoen. Bij nader inzien was Frenkie de Jong echt een koopje voor Barcelona.”

„Gisteren was ongelooflijk spannend, ik denk dat mijn hartslag onafgebroken rond de 160 lag. Al die gemiste kansen! Het blijven Italianen, je bent toch bang dat het nog misgaat. Ik keek alleen, maar via WhatsApp stond ik continu in contact met vriendinnen.”

„Ajax gaat de Champions League nu ook winnen. Hopelijk loten we in de halve finale Tottenham Hotspur, daar spelen veel jongens die een paar jaar geleden nog voor Ajax speelden. In de finale verslaan we Barcelona.”

Fay (17) en Carlos van Boven (56) uit A’dam ‘Bij winst kreeg ik een shirt van mijn vader’

Fay: „Een vader van een vriend had gisteren een kroeg afgehuurd om de wedstrijd te bekijken. Met zo’n veertig mensen hebben we echt een geweldige wedstrijd gezien. Het was zó spannend. Mijn vader had aan mij een shirt beloofd als Ajax het zou redden. In de kroeg was hij niet, hij kijkt altijd alleen.”

Carlos: „Dat doe ik meestal, omdat ik het niet aankan als tijdens een wedstrijd over andere dingen gesproken wordt dan over voetbal. We wonen dichtbij het Leidseplein. Na de wedstrijd barstte een enorm feest los op straat, echt geweldig om te zien.”

Fay: „Of Ajax de Champions League wint weet ik nog niet. Dat wordt echt heel lastig.”

Carlos: „Natuurlijk gaan ze die winnen. In de finale tegen Barcelona scoort Frenkie de Jong de winnende 3-2. Dan zullen ze balen dat ze hem niet eerder hebben gekocht.”

Miguel (17) uit Lissabon ‘Het is een genot om naar Ajax te kijken’

„Met mijn middelbare school zijn we deze week vijf dagen in Amsterdam geweest. Vanmiddag vliegen we terug. Vanochtend wilde ik nog snel een sjaal halen. Elke keer als ik een plek bezoek, koop ik een sjaal van de voetbalclub uit de stad. Thuis heb ik een hele collectie liggen. De wedstrijd van gisteren maakt deze wel echt een stuk specialer.”

„De wedstrijd heb ik met mijn klas bekeken. Aangezien ons restaurant geen televisiescherm had, hebben we via een livestream op mijn telefoon gekeken.”

„Ajax speelt geweldig voetbal, het is echt een genot om naar te kijken. Zo technisch, zo mooi. Ze hebben meer dan verdiend gewonnen van Juventus. Verbaasd was ik niet. Na de wedstrijd tegen Real Madrid was al duidelijk waartoe dit Ajax in staat is.”

Luuk (14) en Jaime (14) uit Amsterdam ‘Eigenlijk had ik het wel verwacht’

Luuk: „We hebben projectweek op het Cygnus gymnasium, waardoor we toevallig in de stad moesten zijn. We hadden nu even vrije tijd, en na gisteren wilden we echt een shirt hebben.”

Jaime: „Met mijn vader en vrienden heb ik in een kroeg gekeken gisteren. Eigenlijk had ik wel verwacht dat Ajax ging winnen. Ze hebben bewezen iedereen aan te kunnen. Ik hoop echt dat ze de finale halen, want die is in Madrid. Mijn ouders hebben daar een huis, dus dan ga ik er sowieso heen en proberen om kaarten te krijgen.”

Luuk: „Misschien ga ik naar de halve finale, mijn vader heeft een seizoenskaart waardoor hij voorrang krijgt bij de kaartverkoop. Hij heeft ook de wedstrijd tegen Real Madrid bezocht. Gisteren heb ik thuis met hem en mijn familie gekeken.”