Shi’ieten

Massaproces in Bahrein: 138 mensen veroordeeld voor ‘terreur’

In Bahrein zijn dinsdag 138 personen veroordeeld omdat zij deel uit zouden maken van een terreurorganisatie. De verdachten verliezen allemaal hun Bahreinse nationaliteit. 69 personen hebben levenslang gekregen, de overigen kregen tussen de drie en tien jaar celstraf of een geldboete. In totaal stonden 169 mensen terecht. De verdachten kunnen nog in hoger beroep. Volgens justitie in Bahrein had de shi’itische groep banden met de Revolutionaire Garde van Iran. Amnesty International zegt dat de massaveroordeling „de spot drijft met de rechtsgang”. Ook „laat het zien hoe autoriteiten in Bahrein steeds meer afhankelijk zijn van het intrekken van de nationaliteit”. In totaal zouden de afgelopen jaren van bijna duizend personen de nationaliteit zijn afgenomen. (NRC)