Rotterdam en Schiedam

Drie minderjarigen vast om groepsverkrachtingen

De politie in Rotterdam heeft dinsdagochtend drie minderjarige jongens aangehouden in verband met een groot zedenonderzoek. De jongens worden verdacht van deelname aan groepsverkrachtingen van minderjarige meisjes in Rotterdam-West en Schiedam-Oost. Dat zou gebeurd zijn in onder meer parkjes en kelderboxen. De slachtoffers zijn tussen de twaalf en zestien jaar oud en zaten allemaal op het Lentiz Life College, een vmbo- en mbo-school op de grens van Rotterdam en Schiedam. De school heeft volgens een politiewoordvoerder echter „geen directe link” met de misdrijven aangezien de verkrachtingen daarbuiten plaatsvonden. De daders komen uit Rotterdam en Schiedam maar zitten zelf niet op het Lentiz Life College. Meerdere slachtoffers hebben aangifte gedaan, de politie heeft tot nu toe alleen weet van delicten die sinds afgelopen zomer plaatsvonden.

Wat volgde was „een lang en moeizaam onderzoek”, aldus zedenrechercheur Lincy Lansbergen bij de bekendmaking van de aanhoudingen. Volgens de zedenpolitie zijn er signalen dat er andere slachtoffers zijn die zich tot dusver niet durven te melden. Zij worden opgeroepen dat alsnog te doen. „We horen verhalen over meer slachtoffers, maar merken dat mensen niet willen praten. Zolang dat niet gebeurt, kunnen we geen nieuwe aanhoudingen verrichten. We hopen dat ouders met hun dochters in gesprek gaan”, zegt een woordvoerder van de politie Rotterdam.

Het gaat volgens Lansbergen om een kwetsbare doelgroep. „De slachtoffers zijn minderjarig, vaak onzeker en gevoelig voor de praatjes van de daders. Wat het ook lastig maakt is dat ze de jongens tot op zekere hoogte ook interessant vinden en met ze om willen gaan.

De politie heeft na de aanhoudingen verder buurtonderzoek verricht. (NRC)