Raad van State

Staat had nationaliteit van twee ‘uitreizigers’ niet mogen intrekken

De staat mag de Nederlandse nationaliteit van ‘uitreizigers’ die zich vóór 2017 aansloten bij strijdgroepen in Irak en Syrië, niet intrekken. Dat stelde de Raad van State woensdag in twee uitspraken. De zaken draaien om twee mannen die zich in 2013 en 2014 aansloten bij Jabhat al-Nusra, Al-Qaeda of Islamitische Staat. De jihadisten zijn bij verstek veroordeeld voor deelname aan de strijd in Syrië en Irak. Hierop besloot de toenmalige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) hun Nederlanderschap in te trekken. Maar, zo schrijft de Raad van State, dit had niet gemogen omdat pas in 2017 de Rijkswet op het Nederlanderschap werd aangepast zodat de nationaliteit kan worden ingetrokken van mensen die zich aansluiten bij organisaties die de nationale veiligheid bedreigen. (NRC)