Peruaanse oud-president García pleegt zelfmoord bij arrestatie

De oud-president van Peru, die in verband werd gebracht met een groot corruptieschandaal, schoot zichzelf neer toen hij werd gearresteerd. Hij overleed in het ziekenhuis.

Tegen oud-president Alan García (tweede van rechts) liep een strafrechtelijk onderzoek vanwege zijn mogelijke betrokkenheid in een groot corruptieschandaal.
Tegen oud-president Alan García (tweede van rechts) liep een strafrechtelijk onderzoek vanwege zijn mogelijke betrokkenheid in een groot corruptieschandaal. Foto Ernesto Benavides/AFP

De Peruaanse voormalige president Alan García heeft zelfmoord gepleegd toen de politie hem wilde arresteren in verband met een grote corruptiezaak. Dat meldt persbureau Reuters. De 69-jarige García schoot zichzelf neer toen agenten zijn huis in hoofdstad Lima binnenvielen. Hij werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij een spoedoperatie onderging. Korte tijd later overleed de oud-politicus.

García was van 1985 tot 1990 president van het Zuid-Amerikaanse land voor de linkse partij APRA (‘Amerikaanse Populair Revolutionaire Alliantie’). In 2006 trad hij opnieuw aan als president voor een periode van vijf jaar.

De huidige Peruaanse president, Martín Vizcarra, heeft op Twitter zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van García. Hij zegt „ontsteld” te zijn door de dood van zijn voorganger.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de oud-president had te maken met een grote corruptiezaak, genaamd ‘operatie Wasstraat’, rondom het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Tientallen Zuid-Amerikaanse politici zouden smeergeld van het bouwbedrijf hebben aangenomen. In 2018 vroeg García asiel aan in Uruguay nadat hij een reisverbod opgelegd had gekregen van Peru. Uruguay wees dat verzoek af.

Lees ook: President Vizcarra haalt plots de bezem door corrupt Peru

Andere oud-president in hechtenis

Een week geleden werd een andere Peruaanse oud-president, Pedro Pablo Kuczynski, tien dagen in voorlopige hechtenis geplaatst vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij dezelfde grootschalige corruptiezaak. Ook petrochemisch bedrijf Braskem wordt in de zaak onderzocht.

Eind 2017 kreeg de voormalig vicepresident van Ecuador Jorge Glas zes jaar gevangenisstraf opgelegd voor het aannemen van ruim 11 miljoen euro van Odebrecht. In ruil daarvoor zou hij het bedrijf grote overheidsprojecten hebben gegeven. In Colombia heeft oud-president Juan Manuel Santos toegegeven illegale donaties voor zijn verkiezingscampagnes te hebben aangenomen van Odebrecht.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of 113.nl