Museum Voorlinden moet van gemeente parkeerterrein sluiten

Museum De gemeente Wassenaar dreigt met dwangsommen als het museum het parkeerterrein niet sluit. Het zou op een natuurgebied liggen.

Joop van Caldenborgh bij de opening van zijn Museum Voorlinden.
Joop van Caldenborgh bij de opening van zijn Museum Voorlinden. Foto Bas Czerwinski/ANP

Museum Voorlinden in Wassenaar moet binnen drie weken een illegaal aangelegd parkeerterrein sluiten. Dat heeft de gemeente in een dinsdag verstuurde brief aan museumeigenaar Joop van Caldenborgh laten weten.

Het gaat om een 6.000 vierkante meter groot geasfalteerd parkeerterrein voor 249 auto’s. Volgens het bestemmingsplan betreft het een stuk natuurgebied. Als het parkeerterrein niet binnen drie weken is gesloten moet Van Caldenborgh een dwangsom van 20.000 euro betalen. Als de parkeerplaats niet binnen drie maanden in de oorspronkelijke staat is teruggebracht wordt nog eens een dwangsom van 75.000 euro opgelegd.

Van Caldenborgh (79), eigenaar van chemiebedrijf Caldic, bouwde in 2016 een museum voor hedendaagse kunst op het 40 hectare grote Landgoed Voorlinden. Het museum is een succes en trekt volgens de lokale fractie Democratische Liberalen Wassenaar jaarlijks 100.000 bezoekers méér dan verwacht.

‘Vergunning beloofd’

Volgens Van Caldenborgh heeft toenmalig burgemeester Jan Hoekema hem destijds beloofd dat na de opening van het museum alsnog een vergunning voor de parkeerplaats zou worden afgegeven. Ook wees hij in een in oktober verstuurde brief aan de gemeente op het grote belang van de parkeergelegenheid voor de mensen die in de omgeving van het museum wonen.

Het huidige college van burgemeester en wethouders zegt van geen toestemming te weten. Bovendien kan een burgemeester in zijn eentje geen toestemming verlenen, staat in de brief.

De fractie van Democratische Liberalen Wassenaar heeft 33 vragen aan het college gesteld. Ze wil onder meer weten of de toenmalige burgemeester Hoekema „wellicht kunst of geld of andere giften” heeft ontvangen voor zijn toezegging over het illegale parkeerterrein.