Extra maatregelen voor overlastgevende asielzoekers

Het gebied waar bewoners van „aso-azc’s” mogen komen, wordt ingeperkt. Ook mogen ze in Hoogeveen bijvoorbeeld niet meer zonder begeleiding naar de winkel.

De extra begeleiding en toezichtlocatie in Hoogeveen.
De extra begeleiding en toezichtlocatie in Hoogeveen. Foto Kees van de VEen

De staat gaat harder optreden tegen criminele of overlastgevende asielzoekers. Dat schrijft staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De huidige maatregelen voor de zogenoemde ‘extra begeleiding en toezichtlocaties’ (ebtl’s, vaak „aso-azc’s” genoemd), zoals een avondklok, meldplicht en een gebiedsverbod, zijn niet voldoende om overlast te voorkomen, schrijft Harbers. Nederland telt twee ebtl’s, in Hoogeveen en Amsterdam, bij wijze van experiment dat tot het einde van dit jaar zal duren.

De medewerkers van de ebtl’s zouden zwaar belast worden door het overlastgevende gedrag van „een beperkte groep asielzoekers”. Ook degenen die rond de ebtl’s wonen, ondervinden „onwenselijke maatschappelijke gevolgen”. De veiligheid in en rondom de locaties zou in het geding zijn.

Onder begeleiding naar de winkel

In Hoogeveen zijn de problemen het grootst. Hier zal „op zeer korte termijn” een strenger regime worden ingevoerd. Dit houdt onder meer in dat het gebied waar de asielzoekers mogen komen, verder wordt ingeperkt. Zij mogen voortaan alleen onder begeleiding naar de winkel én als ze geen overlast hebben veroorzaakt.

Ook zal de sanctie voor het missen van het dagprogramma in het Hoogeveense asielzoekerscentrum verzwaard worden, schrijft Harbers. Bij de ebtl zullen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) worden ingezet om de buurt in de gaten te houden.

Minister Harbers gaat met de gemeente Amsterdam in gesprek over welke maatregelen ook op de ebtl in de hoofdstad kunnen worden toegepast.

Lees ook: Een plek voor asielzoekers die zich elders hebben misdragen

Aanvragen sneller afhandelen

Harbers wil de lopende verblijfsaanvragen verder zo snel mogelijk afhandelen en ervoor zorgen dat overlastgevende asielzoekers van wie de aanvraag is afgekeurd het land zo snel mogelijk verlaten. Ook zal asielzoekers die „ernstig overlastgevend gedrag” vertonen in azc’s vaker de opvang ontzegd worden, eventueel voor altijd.

De groep die overlast veroorzaakt is beperkt, benadrukt Harbers. Velen van hen komen uit zogenoemde veilige landen zoals Marokko, Algerije en Tunesië en maken daarom weinig of geen kans op een verblijfsvergunning.