Reportage

Michelle Obama in de Ziggo Dome: rolmodellen en empowerment

Memoires Michelle Obama De voormalige first lady was in de Ziggo Dome om haar boek Becoming te promoten. Vooraf werd een ‘intiem gesprek’ beloofd.

Michelle Obama vertelt over haar autobiografie in de Ziggo Dome.
Michelle Obama vertelt over haar autobiografie in de Ziggo Dome. Andreas Terlaak

Michelle Obama komt al wuivend het podium op met een glimlach terwijl Girl On Fire van Alicia Keys luid speelt. De volle zaal van de Ziggo Dome staat recht om de voormalig first lady van de Verenigde Staten te verwelkomen. De zaal klapt, zij klapt dankbaar terug.

Obama hield woensdagavond een ‘intiem gesprek’ met de Britse journaliste Isha Sesay tijdens de boektournee voor haar autobiografie, Becoming. Het boek staat op het punt de best verkochte autobiografie ooit te worden.

De avond stond in het teken van „becoming who you want to be”, worden wie je wil zijn. Het viel niet te turven hoe vaak een vervoeging van het woord „become” uitgesproken werd. Vijf rolmodellen openden de avond met hun inspirerende verhalen, gevolgd door een video van Michelle Obama met getuigenissen van haar moeder Marian Robinson en haar broer Craig Robinson, die haar liefdevol ‘Mich’ noemt, en - natuurlijk - van echtgenoot Barack Obama.

Lees ook de recensie over Michelle Obama’s boek Becoming: Elke campagne was een deuk in Michelle Obama's ziel

Michelle Obama inspireerde het publiek met haar persoonlijke verhaal van groei. Ze begon bij het begin. Ze groeide op in de South Side van Chicago in een klein appartementje met haar liefdevolle ouders en haar grote broer. „Je kunt Michelle Obama niet begrijpen als je niet begrijpt wie Michelle Robinson was.”

Michelle Robinson was een intelligente jonge vrouw die gedreven was, en haar weg vond van een arme wijk en een openbare school naar Princeton, Harvard Law School en het Witte Huis.

Op het scherm, verschijnen door de avond heen foto’s van haar peutertijd, haar jeugd, haar tijd in Princeton, van de jonge Michelle en Barack, van hun dochters Malia en Sasha.

‘Intiem gesprek’

De volle zaal van de Ziggo Dome is niet wat je ‘intiem’ zou noemen, toch voelt dit wel als een gesprek.

Michelle Obama kijkt naar het publiek terwijl ze vertelt over haar loopbaan en haar worstelingen. Obama wil volledig eerlijk zijn, zegt ze. Ze wil vertellen wat ze niet kon vertellen toen ze first lady was. In het Witte Huis, hadden ze een rol: het Amerikaanse volk dienen. Nu kan ze het hebben over hoe ze niet onder de indruk van Barack Obama was toen ze hem eerst ontmoette, over hun huwelijksproblemen, over ouderschap en de moeilijkheden om zwanger te worden, over een zwarte vrouw zijn in witte ruimtes en het racisme dat daaraan verbonden is. Ze kan het nu over pijn hebben.

Michelle Obama was in Amsterdam om te inspireren en mensen te sterken. „Laat niemand je eigen lat lager zetten dan waar je gelooft dat die hoort.” Bij iedere oneliner over empowerment, van zwarte mensen of vrouwen, was er luid applaus. Op de andere momenten was het publiek stil, aandachtig – er waren zelfs nauwelijks telefoons te zien. „We moeten allemaal onze verhalen delen”, sloot ze af. „We hebben meer verhalen nodig over hoe een mens te zijn.”