Knooppunt Hoevelaken

Minister ontbindt contract met BAM

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) heeft een contract met aannemers BAM en Van Oord voor de vernieuwing van knooppunt Hoevelaken ontbonden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister en de aannemers konden het niet eens worden over de financiële risico’s van het project dat begroot is op 774 miljoen euro. Het ontbinden van het contract heeft volgens de minister echter geen invloed op de werkzaamheden die in 2021 moeten beginnen. Het is nog niet duidelijk welke bedrijven het project gaan uitvoeren. De aanbesteding wordt volgend jaar gestart.

De uitvoerders maakten berekeningen die „veel hoger” uitkwamen dan de prognoses van Rijkswaterstaat. De minister zocht nog naar oplossingen, maar kwam naar eigen zeggen niet uit met de partijen.

Voor het project koos het ministerie voor het eerst voor een „innovatieve contractvorm”. Normaal gesproken hebben de projecten verschillende losse fases, maar in dit geval werden de planstudie, het ontwerp en de realisatie in een contract vastgelegd. Van Nieuwenhuizen concludeert nu dat de contractvorm „achteraf gezien niet de juiste is geweest”. De aannemers en het ministerie hebben de onzekerheden en risico’s vooraf onvoldoende ingeschat. Het project moet volgens planning in 2025 zijn afgerond. (NRC)