Jet Airways annuleert alle vluchten

Het is de Indiase luchtvaartmaatschappij niet gelukt noodkrediet te krijgen. Jet Airways verkeert al langere tijd in financieel noodweer.

Jet Airways-medewerkers tijdens een protestactie op Indira Gandhi International Airport in New Delhi.
Jet Airways-medewerkers tijdens een protestactie op Indira Gandhi International Airport in New Delhi. Foto Anushree Fadnavis/Reuters

Jet Airways heeft woensdag al zijn vluchten geannuleerd. Het is de verlieslatende Indiase luchtvaartmaatschappij niet gelukt noodkrediet te krijgen, schrijft persbureau AP. Ze heeft daardoor onder meer geen geld om brandstofkosten te betalen.

Een consortium van banken onder leiding van Bank of India heeft Jet Airways dinsdagavond gezegd geen krediet meer te willen verstrekken. Volgens Reuters wilde de luchtvaartmaatschappij 58 miljoen dollar (51 miljoen euro) lenen. Dat had ze nodig om in ieder geval door te kunnen gaan met vliegen. „Omdat er geen zicht is op noodkrediet van onze geldschieters of van iemand anders is de luchtvaartmaatschappij niet in staat voor brandstof of andere cruciale benodigdheden te betalen”, staat in een persverklaring. Jet Airways benadrukt dat de maatregel tijdelijk is.

Stevige concurrentie

Dat Jet Airways al zijn vliegtuigen aan de grond zou houden, zat er al even aan te komen. Het luchtvaartbedrijf kampt met een schuld van ruim 1 miljard euro op een jaaromzet van 3,1 miljard euro. Een maand geleden bestond de vloot nog uit 123 vliegtuigen. Daarvan vlogen er dinsdag nog maar zeven. Jet Airways kreeg het de afgelopen jaren steeds moeilijker in de competitieve Indiase luchtvaartsector. Budgetmaatschappijen Spicejet en Indigo snoepten een groot deel van het marktaandeel af. De luchtvaartmaatschappij, die een partner is van KLM, ging met prijzen stunten maar leed daardoor forse verliezen.

Jet Airways werd opgericht in 1992 en is de oudste private luchtvaartmaatschappij van India. Er werken 16.500 mensen. Het leed vorig jaar 88 miljoen dollar verlies.

Lees ook: Einde nabij voor Jet Airways