Hoe kon Bas Nijhuis daar nou voor fluiten?! Op YouTube legt hij het uit

Eredivisie-scheidsrechter Bas Nijhuis wordt na de wedstrijd nogal eens om tekst en uitleg gevraagd. Sinds deze week beargumenteert hij zijn beslissingen op zijn YouTube-kanaal.

Eredivisie-scheidsrechter Bas Nijhuis en interviewer Eddy van der Ley.
Eredivisie-scheidsrechter Bas Nijhuis en interviewer Eddy van der Ley. Beeld: De Rijdende Scheidsrechter (YouTube-kanaal)

In de nieuwe YouTube-serie De Rijdende Scheidsrechter nemen Eredivisie-scheidsrechter Bas Nijhuis en journalist Eddy van der Ley de arbitrale beslissingen van het voorbije voetbalweekeinde door. „Als ik videoscheidsrechter was geweest had ik geroepen dat het een rode kaart moest zijn”, merkt Nijhuis in de eerste aflevering op.

Na een slepende blessure maakte Nijhuis afgelopen weekeinde zijn rentree in de Eredivisie bij de noordelijke derby tussen SC Heerenveen en FC Groningen. Een goed moment om van start te gaan met het nieuwe programma. „Ik probeer het op een luchtige manier te doen, met af en toe wat anekdotes. Zoals mensen dat van mij kennen”, zegt Nijhuis, die het programma op eigen initiatief start.

Gebrek aan regelkennis

Voor het nieuwe online programma kiest de leidsman voor een populair en beproefd recept: het auto-interview. Nijhuis vertelt dat dat voor hem natuurlijk aanvoelt. „Nu zit ik in de auto terug ook al de wedstrijd te analyseren. Vaak is mijn vader mee en heb je direct een discussie. Dan gaan we de momenten langs. Wat ging goed, en wat kon beter?” Nu wordt dat opgenomen.

Met het nieuwe programma probeert Nijhuis onduidelijkheid bij voetballiefhebbers weg te nemen. „Op sociale media krijg ik na een wedstrijd direct veel vragen. Daaruit blijkt het gebrek aan kennis”, zegt Nijhuis. „Ik kan nu de regels uitleggen, want mensen kennen die niet altijd.” KNVB-persvoorlichter Jaap Paulsen denkt dat het programma alleen maar tot meer kennis en begrip kan leiden.

In de eerste aflevering vraagt journalist Van der Ley naar hét arbitrale moment van het weekeinde. Voor Nijhuis is dat duidelijk de overtreding van ADO Den Haag-verdediger Tom Beugelsdijk. Op het veld vond scheidsrechter Björn Kuipers een gele kaart afdoende, en ook de videoscheidsrechter greep naderhand niet in. „Dat had toch wel een rode kaart moeten zijn. Voetballend Nederland verwachtte dat ook”, analyseert Nijhuis.

Transparantie KNVB

De scheidsrechter is niet bang om daarmee collega’s voor het hoofd te stoten. Ze hebben onderling veel contact over genomen beslissingen. „Bovendien kennen ze mij. Ik schuif wel vaker aan in de media op een wijze die bij mij past. Ik doe dat op een nette manier. Ik zeik geen mensen af.”

Nijhuis verwacht ook geen problemen te krijgen met de KNVB. „We zijn nu al redelijk open”, zegt Nijhuis. „Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond schuift af en toe in een programma aan. Maar wat mij betreft mag dat soms wel wat dieper gaan.” De arbiter informeerde van te voren de KNVB, die geen problemen voorziet. „Tegenwoordig zijn alle bekende voetballers actief op sociale media, dus waarom een scheidsrechter niet?”, zegt Paulsen.

Het is niet de eerste keer dat Nijhuis in een televisieprogramma arbitrale beslissingen becommentarieert. Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap voetbal van 2018 was hij vaste gast in het NPO-programma Studio Rusland. Daarin analyseerde hij vooral de beslissingen van de videoscheidsrechter, die op dat toernooi zijn intrede deed in het voetbal. Ook schijft hij regelmatig aan bij Veronica Inside.