Geld geen probleem bij herstel Notre-Dame, zegt Franse minister

Ook werd bekend dat er een ontwerpwedstrijd komt voor een nieuwe dakspits voor de door brand getroffen kathedraal.

De Notre-Dame twee dagen na de brand op maandagavond.
De Notre-Dame twee dagen na de brand op maandagavond. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

Geld zal geen obstakel zijn bij het herstel van de maandag deels afgebrande Notre-Dame in Parijs. Dat heeft de Franse minister van Cultuur Franck Riester woensdag gezegd tegen tv-zender France 2. Er is al bijna 900 miljoen euro toegezegd voor de wederopbouw van de beroemde kathedraal.

President Emmanuel Macron zei dinsdagavond in een toespraak dat de Notre-Dame binnen vijf jaar hersteld moet zijn. Het valt niet met zekerheid te zeggen of dat streven ook gehaald gaat worden, geeft Riester toe tegenover France 2. „Maar dat is altijd zo met grote voornemens.”

Premier Edouard Philippe heeft woensdag een internationale ontwerpwedstrijd aangekondigd voor een nieuwe dakspits. Volgens hem moet de competitie een „spits opleveren die is aangepast aan de technieken en uitdagingen van onze tijd”. De wedstrijd stemt tot nadenken over de vraag of de spits, een toevoeging uit de negentiende eeuw, „precies herbouwd moet worden zoals hij was”, aldus Philippe. Een geheel nieuw ontwerp kan een beter idee zijn, zegt Philippe. „Zo gaat het vaker met de ontwikkeling van erfgoed.”

NRC sprak experts over het herstel van de Notre-Dame. Lees ook: Kunnen we het nog, kathedralen bouwen?

Grote bedragen

In de twee dagen na de brand hebben tal van bedrijven en miljardairs al beloofd grote bedragen, tot wel 200 miljoen euro, te storten voor de herbouw. Ook de gemeente Parijs maakt enkele tientallen miljoenen euro’s vrij. Zaterdag vindt bovendien een door France 2 georganiseerd benefietconcert plaats.

Maandagavond ontstond brand in het dakgewelf van de Notre-Dame. De vierhonderd toegesnelde brandweerlieden konden weinig doen om te voorkomen dat grote delen van het dak en de spits door het vuur verwoest werden. Een deel van de kunstschatten in de twaalfde-eeuwse kerk heeft de brand evenmin overleefd - al zijn enkele belangrijke stukken, zoals relikwieën van Christus, wél gered. Hoe de brand is ontstaan, is nog onbekend. De autoriteiten zien geen aanwijzingen voor brandstichting.