Opinie

Geef kiezers en kandidaten de aandacht die ze verdienen

Politieke partijen laten niet goed zien wie ze in huis hebben voor het Europees Parlement. Toon wat er te kiezen valt, schrijven lobbygroepen.

Een verkiezingsposters voor de Europese verkiezingen in Duitsland.
Een verkiezingsposters voor de Europese verkiezingen in Duitsland. Fabrizio Bensch

Op 23 mei gaan Nederlandse kiezers naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Zij stemmen dan voor een nieuwe vertegenwoordiging in het Europees Parlement. De meeste kiezers hebben echter geen flauw idee wie hen vertegenwoordigt in het huidige EP; net zomin als ze weten voor wie zij straks kiezen.

Dat is onder meer te wijten aan een gebrek aan openheid van politieke partijen. Het is namelijk van de meeste partijen volstrekt onduidelijk wie hun kandidaten zijn en waarom ze op de kieslijst staan. Een enkele partij heeft de kandidatenlijst überhaupt nog niet openbaar gemaakt – zes weken voor de verkiezingen. Heeft de partij wel een kandidatenlijst, dan is deze slecht vindbaar, zowel op de site als via Google. Maar zelfs als er een (vindbare) lijst is bestaat deze vaak slechts uit een namenlijstje. Geen gender, leeftijd, woonplaats, werkervaring, drijfveren, of enige andere vorm van profielschets. Hoe weten kiezers wie hen het beste vertegenwoordigt? Op basis waarvan brengen zij straks hun stem uit?

Op dit moment krijgen kiezers dus niet de informatie waar zij recht op hebben en partijen geven hun kandidaten niet de aandacht die zij verdienen. Als partijen dit gebrek aan informatie niet snel aanvullen, kunnen kiezers alleen een ongeïnformeerde keuze maken in het stemhokje. Dit is niet hoe een open democratie eruitziet.

Wij roepen partijen op om de informatie over hun kandidaten beter te delen door kandidatenlijsten goed vindbaar op de website te plaatsen, evenals het verkiezingsprogramma. Van alle kandidaten zou daarbij ten minste de volgende informatie gedeeld moeten worden: naam, leeftijd, woonplaats, gender, bio met eventuele ervaring en expertise, de belangrijkste standpunten en zaken die de kandidaat wil bereiken in het EP, en eventueel een link naar sociale media en een foto. Daarbij moet de Kiesraad bij het verzamelen van de officiële kandidatenlijsten ook verplicht voornaam en genderidentiteit opvragen.

Ook moet op partijwebsites duidelijk te zien zijn wie in het huidige Europees Parlement de partij vertegenwoordigt. De meeste partijen besteden namelijk vrijwel exclusief aandacht aan hun werk in de Tweede Kamer, terwijl ook op Europees niveau belangrijke beslissingen worden gemaakt.

Voor alle betrokkenen (kiezers, partijen, Europese instanties, de kandidaten zelf) en de algehele democratie is het van groot belang deze informatie zo snel mogelijk te verstrekken. Alleen dan kunnen de Europese verkiezingen – die men doorgaans toch al niet met rood potlood onderstreept in de agenda – de aandacht krijgen die zij verdienen.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.