Forum voor Democratie onvoorspelbaar bij onderhandelingen

Forum voor Democratie kan nog in vijf provincies in het bestuur komen. Geert Wilders wil dat het OM meer doet om de identiteit van zijn bedreigers te achterhalen. En misverstanden over het model dat er honderd procent naast zat.

PRE-FORMATIES: De “windmolencoalitie“ en ”klimaatcoalitie“ zouden Forum voor Democratie uit de provinciebesturen willen houden - dat verwijt is de afgelopen maand meerdere keren gemaakt. Maar in vijf provincies praat de partij nog mee om te gaan besturen. Die gesprekken gaan wel moeizaam. Geen enkele informateur durft al te spreken van een echte formatie met FvD, het is nog een ”extra verdiepingsslag” (Overijssel), ”pre-formatie” (Zeeland) of het zijn “inhoudelijke verkenningen” (Zuid-Holland). In Limburg en Flevoland blijft FvD een “gesprekspartner”. Deze provincies zien zichzelf als ”laboratorium” voor als er landelijke coalities moeten worden gesloten.

SERIEUZE GESPREKKEN: Andere partijen zien FvD vaak als onvoorspelbaar en moeilijk te peilen, blijkt uit gesprekken die NRC had met fractievoorzitters in de provincie. In de provincies waar FvD niet mee onderhandelt, stopte de partij er vaak zelf mee. Dat kwam als verrassing voor andere partijen. In Brabant kregen de onderhandelingen volgens FvD “een andere lading” toen het over klimaat ging, terwijl de VVD stelt dat die gesprekken juist ”echt heel goed” gingen. In Friesland oppert het CDA dat FvD misschien wel ”geschrokken” is omdat de gesprekken ”zo serieus” waren. ”Het heeft bij mij sterk het gevoel opgeroepen: willen jullie überhaupt wel?”

BEDREIGINGEN: De ruim tweehonderd aangiften van Geert Wilders van doodsbedreigingen worden ”gewoon in de prullenbak gemieterd” door het OM, aldus Wilders. Gisteren stelde hij vragen aan minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) over bedreigingen aan zijn adres. Hij somde op wat voor bedreigingen hij krijgt op sociale media.” We gaan je vermoorden, je zal afgeslacht worden als een varken, et cetera.” Grapperhaus stelt dat het OM wel serieus met de aangiften omgaat. Maar vaak leidt het IP-adres naar Pakistan en daar loopt het spoor dood, volgens Grapperhaus. Andere Kamerleden vielen Wilders bij en willen dat de minister eist dat sociale mediabedrijven als Facebook en Twitter meewerken om de identiteit van bedreigers te achterhalen.

MODELSUBSIDIE: Het model zit er ”honderd procent” naast, is geheim en ”niet wetenschappelijk gevalideerd”. Pieter Omtzigt wist het al maanden: het model op basis waarvan subsidies voor elektrische auto’s worden verstrekt, deugt niet. Begin dit jaar bleek dat meer subsidies werden verstrekt dan voorzien en dat geld ging bovendien vaak naar Teslarijders in plaats van naar automobilisten met een smallere beurs. Maar nu blijkt dat het gebruikte model nauwelijks iets te verwijten valt, schrijft de Volkskrant: de maatregelen die zijn doorgerekend, zijn niet de maatregelen die uiteindelijk zijn ingevoerd. Dat verklaarde Robert Kok, de bouwer van het model, gisteren in een hoorzitting. Als de regels niet tussendoor waren aangepast, had het model wel een juiste voorspelling gedaan, claimt hij. De Kamer wil graag dat het model openbaar wordt, maar Kok weigert dat: ”Het model is te concurrentiegevoelig.”

RENDEMENTSDENKEN: Het lijkt zo’n goed idee: de overheid verstrekt geld aan start-ups of aan een onderneming die een windmolenpark neerzet en krijgt dat later via rendementen terug. Het klinkt beter dan subsidies, die vaak in één adem worden genoemd met “slurpen” en ”bodemloze put”. Het Rijk en regionale overheden investeren dan ook miljarden op deze manier. Alleen al Invest-NL, de nieuwe staatsinvesteringsbank waar Wouter Bos de baas van wordt, mag namens de overheid 2,5 miljard euro investeren. Maar de Rekenkamer vindt dat helemaal niet zo’n goed idee. Overheden hebben vaak weinig zicht op waar het geld precies blijft en de Tweede Kamer kan moeilijk toezicht houden. ”Je moet er maar op vertrouwen dat er goede beslissingen worden genomen”, vat hoogleraar Maarten Allers samen.

INVULLEN: We willen De Haagse Stemming nog beter maken, en jij kunt daarbij helpen: geef ons tips, kritiek én complimenten in deze enquête. Invullen kost ongeveer drie minuten.

QUOTE VAN DE DAG

“Too big to tax bestaat ook. Dat betekent dat je als internationaal opererend bedrijf de autoriteiten de wortel van banen en hoofdkantoren en prestige en ‘Nederland internationaal op de kaart zetten!’ kunt voorhouden. In ruil daarvoor krijg je toegeeflijke belastinginspecteurs en fijne fiscale wetgeving.”

De Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing over de belastingontwijking van grote bedrijven.