Euthanasie

Hoge Raad handhaaft straf Heringa voor hulp zelfdoding

De veroordeling van Albert Heringa voor het helpen bij de zelfdoding van zijn 99-jarige stiefmoeder blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Daarmee is de straf voor Heringa, een halfjaar voorwaardelijke gevangenisstraf, definitief. De stiefmoeder van Heringa leed aan hartfalen, ernstige rugklachten en was nagenoeg blind. Nadat haar huisarts tweemaal een euthanasieverzoek had geweigerd, hielp Heringa haar in juni 2008 op haar uitdrukkelijke verzoek met zelfdoding. Daarbij werd haar een dodelijke mix van malariapillen, slaappillen en een antibraakmiddel toegediend en overleed ze. Voorafgaand aan de inname filmde Heringa het gesprek met zijn stiefmoeder, met als doel het debat rond euthanasie aan te zwengelen. De beelden zijn onderdeel van de documentaire De laatste wens van Moek, die in 2010 werd uitgezonden. Het Openbaar Ministerie vervolgde Heringa naar aanleiding van die uitzending. (NRC)