Europese kranten over Ajax: ‘Voetballes voor Juventus’

Warme woorden voor Ajax, harde woorden voor Juventus: „Het lijkt misschien een sprookje, maar Ajax is op basis van voetbalkwaliteiten halvefinalist.”

Matthijs de Ligt (rechts) troeft Ronaldo af in de lucht.
Matthijs de Ligt (rechts) troeft Ronaldo af in de lucht. Foto Massimo Pinca/Reuters

In Europa steken kranten woensdag de loftrompet over de prestaties van Ajax, dat dinsdagavond de halve finale van de Champions League bereikte door voor de tweede keer in zes weken een absolute topclub uit te schakelen. Die topclub, Juventus, kan rekenen op de nodige hoon. Niet in de laatste plaats vanwege de monsteraankoop van Cristiano Ronaldo, die was gehaald om de Champions League te winnen.

„Groots Ajax”, kopt de Italiaanse sportkrant Tuttosport, nota bene uit Turijn. De krant die vanwege haar thuisbasis niet vaak hard is voor Juventus, kiest op de voorpagina voor berusting, en citeert trainer Massimiliano Allegri: „Het is goed zo.” Vorig jaar strandde de aanstaande landskampioen van Italië ook al in de kwartfinale van de Champions League, toen op de valreep tegen Real Madrid. „En waar de club vorig jaar misschien bedrogen uitkwam, was de uitschakeling nu volkomen terecht”, schrijft de krant.

Juventus zakte in de tweede helft „dramatisch” in elkaar, schrijft Tuttosport. Daar kon zelfs Cristiano Ronaldo, die juist was aangekocht om de Champions League te winnen, niets aan doen. „Ajax gaf les in voetbal, en in tactiek.”

Buitengewone vlucht

Ajax wacht in de halve finale hoe dan ook een tegenstander uit het Verenigd Koninkrijk. De Britse krant The Guardian bejubelt de mix van „ervaring en jeugdige uitbundigheid” bij Ajax. „En dat dit team is samengesteld zonder met miljoenen te smijten, is alleen maar meer reden om te genieten van deze buitengewone vlucht naar de laatste vier, waar Tottenham Hotspur of Manchester City wacht.”

Wat niet meer kon eigenlijk, is gebeurd. Met een grootse tweede helft maakte Ajax een einde aan 14 jaar Nederlandse absentie in de halve finale van de Champions League.

Het Milanese La Gazetta dello Sport, de grootste sportkrant van Italië, vond Juventus dinsdag „een halve meter beneden peil” presteren. Nadat Juventus tijdens de loting aan de Amsterdammers was gekoppeld, kopte La Gazetta nog vol bravoure: „Eerst Ajax, daarna de grote namen.” De krant zag dinsdag echter een Ajax dat voetbalde volgens het evangelie van clubicoon Johan Cruijff. „De kleinkinderen van Cruijff overweldigden Juve. In het resultaat, maar nog meer in de uitvoering.”

Twitter avatar Gazzetta_it LaGazzettadelloSport La prima pagina della #gazzetta in edicola
⚽️ Juve addio Champions: fine corsa
🚴‍♂️ Campenaerts supera Wiggins: record dell’ora a 55,089 km
🎾 Cecchinato e Sonego super: a Montecarlo il Principato è azzurro https://t.co/QoAurgu4d9 https://t.co/Ws9eQjKC1e

De Spaanse sportkrant AS, het huisblad van Ajax’ vorige slachtoffer Real Madrid, schrijft op haar site dat „de dans” van Ajax een genot was om naar te kijken. De Amsterdammers worden omschreven als dé Europese revelatie van dit seizoen, nu ze de twee topfavorieten voor de eindwinst in de Champions League uitschakelden. „De speelstijl van het team van Erik ten Hag verleidt bovendien heel Europa. En dat met een ploeg die maar de helft heeft gekost van wat Juventus vorig jaar voor Cristiano Ronaldo betaalde.”

Twitter avatar English_AS AS English Buenos días! On today’s @diarioas front page: “Ajax knock out Cristiano” https://t.co/NNktOhs79n https://t.co/6lh1t5vJRL

Diezelfde Ronaldo werd volgens voetbalblad Kicker uit Duitsland in de tweede helft volledig uit de wedstrijd gespeeld door het centrale duo van Ajax: Matthijs de Ligt en Daley Blind. Ajax presteerde dinsdag het ondenkbare, schrijven de Duitsers. Kicker wijst erop dat het nog nooit is voorgekomen dat een club die eerst alle kwalificatierondes voor de Champions League moest doorlopen, zo ver in het toernooi komt. „Dat lijkt misschien een sprookje, maar is door Ajax afgedwongen op basis van voetbalkwaliteiten.”

Liefdesbrief

The Telegraph-verslaggever Luke Edwards, die in niet minder dan 1.100 woorden de liefde verklaart aan Ajax, spreekt ook van een sprookje. „Ajax is een geweldige ploeg. Niet alleen om naar te kijken, ook omdat dit helemaal niet hoort te gebeuren in het hedendaagse voetbal. We leven in het tijdperk van de superclubs, waar oliestaten en multimiljardairs elkaar verdringen om internationale prestige.”

De Franse sportkrant L’Équipe slaat woensdagochtend aan het mijmeren: „Als Matthijs de Ligt en co. elkaar over twintig jaar op een reünie zien, zullen ze de meest geweldige verhalen en herinneringen hebben. Terwijl topclubs van over het hele continent met miljoenen strooien, zet het vrolijke Ajax de zegetocht langs Europese grootmachten voort. Wat er ook gebeurt in de halve finales, dit jonge team is de sensatie van deze Champions League.”

Twitter avatar lequipe L’ÉQUIPE Ajax Amsterdam : la presse européenne s’extasie sur l’exploit des « petits-enfants de Cruyff » https://t.co/ce2yHXuUHU https://t.co/XyrzC8YOD6

De sensatie op het gebied van woordgrappen is, wat er ook gebeurt in de halve finale, de krant Sport360 uit Dubai:

Twitter avatar Sport360 Sport360° Today’s front page ⚽️ #Ajax https://t.co/OJfSBeHuXf