Drugscriminelen Velp moeten bijna 17 miljoen euro betalen

Het gaat om drie veroordeelden die jarenlang aan het hoofd stonden van een drugsbende. De mannen zitten daar nu al celstraffen voor uit.

Het Paleis van Justitie in Arnhem, waar de rechter de drie mannen woensdag de boetes oplegde.
Het Paleis van Justitie in Arnhem, waar de rechter de drie mannen woensdag de boetes oplegde. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Drie mannen die aan het hoofd stonden van een Velpse drugsbende moeten 16,5 miljoen euro betalen aan de staat. Het gaat om geld dat ze hebben verdiend met hun criminele activiteiten, bepaalde de rechtbank in Arnhem woensdag. De bende van het drietal hield zich acht jaar lang op grote schaal bezig met de teelt en verkoop van hennep.

Eind vorig jaar kregen de mannen al celstraffen opgelegd van vijf en zes jaar. Nu komen daar dus de boetes bij. Een 53-jarige man uit Arnhem moet 7 miljoen euro betalen, terwijl een 49-jarige Spanjaard die potentiële locaties voor hennepkwekerijen op geschiktheid beoordeelde 6,2 miljoen moet overmaken. De derde bendeleider, een man van 42 uit Arnhem die knipploegen aanstuurde, is de schatkist 3,3 miljoen euro verschuldigd.

Buurtbewoners weten vaak wel van hennepteelt in hun straat maar melden dat niet. Lees hier een reportage uit het Brabantse Sprundel

De bende beheerde zeker veertien wietplantages. Het zenuwcentrum van de drugsoperatie bevond zich in een growshop in het Gelderse dorp Velp, van waaruit de hennep werd verhandeld. Met zijn drieën overzagen en bestuurden de drie leiders het volledige productieproces.

Illegale stroom

De rechter bepaalde woensdag ook dat een vierde man ruim twee ton moet betalen. Hij regelde de technische kant van de hennepteelt, zoals het installeren van airco’s en de illegale elektriciteitsaansluiting.

In totaal vervolgde justitie 22 verdachten. Drie van hen werden met de dood bedreigd door figuren uit het criminele milieu, omdat ze tegen de politie hadden verteld over hun rol in de drugszaak. Daardoor kregen zij eind vorig jaar slechts een voorwaardelijke celstraf.