Chipmachinefabrikant

‘Samsung zat achter spionage ASML’

De spionage bij chipmachinefabrikant ASML was niet het werk van de Chinese overheid, maar van het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung. Die suggestie deed topman Peter Wennink dinsdagavond in een vraaggesprek met de NOS. De topman noemde Samsung niet bij naam, maar sprak van zijn „grootste Koreaanse klant”. Die zou de spionnen „geënthousiasmeerd” hebben om software van ASML te stelen en een eigen bedrijf op te zetten, om zo een concurrent voor ASML te scheppen, aldus Wennink.

Vorige week berichtte Het Financieele Dagblad dat Chinese oud-medewerkers van ASML in 2015 bedrijfsgeheimen hebben gestolen, om die door te spelen naar een concurrent. Volgens de krant hadden de daders indirect banden met het Chinese ministerie van Technologie. ASML’s schade zou „enkele honderden miljoenen” euro’s bedragen.

„Honderd procent zekerheid is er niet”, zegt Wennink nu over die diefstal. Maar vooralsnog zijn er „geen aanwijzingen gevonden van enige connectie met de Chinese overheid”. Wel is er bewijs dat de gestolen producten „gebruikt zijn voor het leveren van diensten” aan Samsung, aldus Wennink.

Woensdagochtend presenteerde ASML zijn kwartaalcijfers. Het bedrijf had de afgelopen maanden veel last van de verslechterende chipmarkt. De omzet daalde met bijna een kwart naar 2,2 miljard euro. (NRC)