Chipfabrikant

Apple en Qualcomm schikken alle rechtszaken en sluiten deal

Apple en chipmaker Qualcomm hebben een jarenlang financieel geschil beslecht met een schikking. De bedrijven sloten dinsdag een zesjarige licentieovereenkomst. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, werd niet bekendgemaakt. Het conflict ging over technologie van Qualcomm die de iPhones van Apple gebruiken om verbinding te maken met internet. Apple beweerde dat Qualcomm misbruik maakte van zijn dominante positie. De chipmaker vraagt dertien dollar (11,52 euro) per iPhone, iets wat Apple te veel vond. Op zijn beurt beweerde Qualcomm weer dat Apple de technologie jarenlang gebruikte zonder daar voldoende voor te betalen. Beleggers reageerden dinsdag opgelucht op het bericht dat het geschil nu is opgelost. Het aandeel Qualcomm sloot 22 procent hoger, Apple won 0,3 procent. (NRC)