Buurtzorg schendt gedragscode in de zorg

Thuiszorgorganisatie Buurtzorg overtreedt de gedragscode uit de zorg die voorschrijft dat alle schijn van belangenverstrengeling vermeden moet worden. Dat heeft het Scheidsgerecht Gezondheidszorg vastgesteld.

Buurtzorg is met een omzet van ruim 0,4 miljard euro een van de grootste thuiszorgorganisaties van Nederland. Met kleine zelfsturende teams blijkt de zorginstelling zeer succesvol dankzij de aandacht voor de menselijke maat en weinig bureaucratie.

NRC onthulde in februari vorig jaar dat geldstromen van stichting Buurtzorg en persoonlijke vennootschappen van oprichter en bestuursvoorzitter Jos de Blok door elkaar liepen. Alsof het een franchiseformule van de FEBO is, betaalde de zorgstichting aan een bedrijf van De Blok om de naam en het concept ‘Buurtzorg’ te gebruiken. De Blok verdiende in 2015 bijvoorbeeld 137.000 euro voor een aanstelling van 80 procent. Maar de stichting betaalde dat jaar ook ruim 525.000 euro voor het gebruik van de formule Buurtzorg aan een bedrijf van De Blok.

Lees ook het achtergrondverhaal: Boegbeeld achter Buurtzorg hield publiek- en privégeld niet gescheiden

Er was geen sprake van verrijking. Maar de betalingen leidden bij Buurtzorg wel tot interne discussie, tot vertrekkende toezichthouders en tot een conflict met de Belastingdienst.

Hierop heeft Buurtzorg zijn structuur ingrijpend veranderd. Maar nog steeds geeft oprichter De Blok leiding aan de buurtorganisatie en levert hij tegelijkertijd via privébedrijven diensten aan de stichting. „Heel kort door de bocht gezegd: hij contracteert, indirect, zichzelf”, stelt de commissie vast in zijn geanonimiseerde uitspraak.

De Governancecommissie Gezondheidszorg boog zich over de kwestie op verzoek van branchevereniging Actiz met de vraag of hier sprake is van goed ondernemingsbestuur. De vereniging stelt als voorwaarde dat leden de gedragscode uit de zorgsector volgen. De kans bestaat dat de vereniging Buurtzorg wil gaan royeren. De Blok was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.