Belastingdienst werkt opnieuw deel personeelstekort weg

De fiscus moet dit jaar ongeveer 3.500 nieuwe voltijdmedewerkers aantrekken. Door een mislukte reorganisatie ontstond de afgelopen jaren een groot gebrek aan mankracht.

Het hoofdkantoor van de Belastingdienst.
Het hoofdkantoor van de Belastingdienst. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Belastingdienst heeft de afgelopen maanden opnieuw een deel weggewerkt van het nijpende personeelstekort waarmee de organisatie kampt. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) woensdag aan de Tweede Kamer. Vorig jaar september wist de fiscus een langdurige leegloop voor het eerst tot stilstaan te brengen.

Volgens Snel zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar per saldo 781 voltijdbanen bijgekomen bij de Belastingdienst. De organisatie nam 1.199 nieuwe full-timers aan, terwijl tegelijkertijd 418 voltijdmedewerkers verdwenen. Ook vorig jaar was de balans positief: toen kwamen er in totaal circa 100 fte’s bij.

De Belastingdienst moet dit jaar bijna 3.500 nieuwe fulltime krachten aantrekken. Het resultaat uit het eerste kwartaal suggereert dat de dienst op weg is dat doel te halen. Alles bij elkaar wil de fiscus eind dit jaar bijna 30.000 voltijdmedewerkers hebben.

Lees meer over de snelle sollicitatieprocedure bij de fiscus: Binnen drie uur een nieuwe baan

Reorganisatie

Tot september 2018 nam het aantal medewerkers bij de Belastingdienst juist elke maand af. Dat die ontwikkeling nu lijkt omgedraaid, komt onder meer doordat de fiscus sinds een paar maanden werkt met extra snelle sollicitatieprocedures. Potentiële werknemers kunnen zich melden op speciale selectiedagen, waar ze in een paar uur tijd alle gesprekken doorlopen. Als ze geschikt worden bevonden, krijgen ze direct een aanbieding. Ook heeft de fiscus twee keer zo veel mankracht ingezet voor het werven van nieuw personeel.

Het grote personeelstekort bij de Belastingdienst werd veroorzaakt doordat een reorganisatie in 2015 verkeerd uitpakte. Veel meer personeelsleden dan voorzien maakten gebruik van een vertrekregeling. Het ging ook nog eens vooral om oudere, ervaren medewerkers. In januari 2017 oordeelde een onderzoekscommissie dat door het gebrek aan mankracht de continuïteit van de belastinginning in gevaar kwam.

Correctie (17 april 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat het aantal medewerkers bij de Belastingdienst tot september 2019 elke maand afnam. Dat moest september 2018 zijn.