Ajacieden zijn meesters van tijd en ruimte

Uitschakeling Juventus In halve finale Champions League wacht Britse opponent: Manchester City of Tottenham Hotspur

Ajax-aanvoerder en matchwinnaar Matthijs de Ligt viert met zijn ploeggenoten de 2-1 overwinning in Turijn.
Ajax-aanvoerder en matchwinnaar Matthijs de Ligt viert met zijn ploeggenoten de 2-1 overwinning in Turijn. Foto VI Images/ANP

Ajax stapt met machtige passen door Europa en eert alle tradities van de voetbalcultuur die het zelf voortbracht. Het kwam tegen Juventus in de kwartfinale tot stand met voetbal zoals het bedoeld is. Voetbal waar je zin van krijgt in voetbal. Voor het eerst sinds PSV in 2005 is Nederland vertegenwoordigd bij de laatste vier.

Ajax heeft de halve finale van de Champions League bereikt in een tijd waarin je niets raars zei als je beweerde dat zoiets niet meer mogelijk is. Het is niet zozeer de werkethiek en technische vaardigheid van Ajax „die beide fenomenaal zijn” maar vooral „de manier waarop ze het veld vullen, hun begrip van ruimte en tijd”, zei Alessandro del Piero bij de Italiaanse zender Sky. Hij is icoon van de club die voor het oog van de wereld na rust werd weggespeeld.

Ajacieden toonden zich meesters van tijd en ruimte. „Wij beheersen de bal”, zei coach Erik ten Hag. Het vloeiende voetbal van Ajax blijkt maximaal een helft in bedwang te houden. „Vaak zien ze het zelf al. Met één aanwijzing weten ze het al om te zetten.”

Driehoekjesvoetbal deluxe

Neem die ene aanval, twintig seconden driehoekjesvoetbal deluxe. Het begon bij doelman Andre Onana, via rechtsback Joël Veltman, door op Frenkie de Jong die een aanstormende Juventus-speler uitschakelt met een balletje buitenkant voet op Lasse Schöne. Korte één-twee, dan gaat Hakim Ziyech meedoen. Die kaatst op De Jong aan de zijlijn. Die vindt Schöne weer. Ziyech trekt naar binnen, krijgt de bal en speelt David Neres in. Achter het standbeen langs gaat het naar Dusan Tadic, die Ziyech voor zich langs ziet kruisen en de bal meegeeft.

Lees ook Grootmachten spelen zich stuk op bravoureboys Ajax

Dan stopt het. Het schot van Ziyech ketst af op een Italiaans been, maar het uitvak met 2.100 supporters is door het dolle heen. Ajax nam bezit van het Juventus-stadion, zoals de club met relatief bescheiden middelen ook bezit nam van Bernabéu zes weken terug tijdens die overrompeling van Real Madrid.

Tien minuten na die droomaanval viel de 2-1 van Matthijs de Ligt. Er steeg applaus op in Camp Nou, bij Barcelona na het zien van de tussenstand in Turijn. Ook Lionel Messi is door, ten koste van Manchester United. Woensdagavond komt de volgende tegenstander van Ajax uit het duel tussen Manchester City en Tottenham Hotspur, dat een 1-0 voorsprong verdedigt. De halvefinaleduels van Ajax zijn dinsdag 30 april en woensdag 8 mei.

Middenveld van 1 euro

Een club van deze omvang (vorig seizoen een omzet van nog geen 100 miljoen) in dit selecte gezelschap, dat is wat. Met dat middenveld dat 1 euro heeft gekost. Lasse Schöne kwam transfervrij van NEC. Donny van de Beek: zelf opgeleid. En Frenkie de Jong, wat valt er nog te zeggen. Hij dus voor dat symbolische bedrag van 1 euro ooit overgenomen van Willem II, zij het gekoppeld aan riante doorverkooppercentages. In zijn eentje bijna ontsloot hij de stramme staat waarin het Nederlandse voetbal zich bevond, door zo vreselijk gedurfd te voetballen. Onaangedaan door zijn eigen onzuiverheid in de openingsfase tegen Juventus, pakte hij na rust de wedstrijd op.

Maar iemand noemen is anderen niet noemen. Het is een schitterende ploeg, samengesteld door technisch directeur Marc Overmars die met een buikschuiver voor het uitvak de avond afsloot. Wonderlijke tijden. De Ligt, geconditioneerd wellicht als aanvoerder van een ploeg die eeuwig in aanbouw is, zei na het uitschakelen van Juventus van Cristiano Ronaldo dat „we ver kunnen komen als we op deze manier spelen”.

Correctie (17 april 2018): eerder stond vermeld dat een van de halvefinaleduels van Ajax plaatsvindt op woensdag 7 mei, dat moet woensdag 8 mei zijn. Dit is gecorrigeerd.