14 jaar cel

Noorse grenswacht veroordeeld voor spionage in Rusland

Een 63-jarige Noor is dinsdag in Rusland veroordeeld tot 14 jaar celstraf voor spionage. Volgens de rechter heeft Frode Berg, een gepensioneerde grenswacht bij de Noors-Russische grens, geheime informatie verzameld over Russische kernonderzeeërs. De verdachte bleek in 2017 bij zijn arrestatie inderdaad gevoelige informatie voor de Noorse autoriteiten bij zich te dragen, maar ontkende enige betrokkenheid bij spionage. „De Noorse autoriteiten zien hem graag veilig terugkeren”, liet een woordvoerder van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Berg gaat volgens zijn advocaat niet in hoger beroep. „Hij maakt zich geen illusies. Hij verwacht dat de Noorse overheid alle diplomatieke wegen zal bewandelen om hem vrij te krijgen.” (AP)