Zoutwinning

Boete dreigt voor zoutmijnbouwbedrijven

Strooizoutberg van Frisia.
Strooizoutberg van Frisia. Koen Suyk/ANP

Zoutproducenten Nedmag, Frisia en Nouryon hangt een dwangsom van tienduizenden euro’s boven het hoofd. Ze gebruiken diesel bij het winnen van zout zonder dat ze bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) een (volledig) rapport hebben ingediend over de risico’s van die praktijk.

Europese regels schrijven voor dat bedrijven die gebruikmaken van diesel bij zoutwinning de risico’s daarvan voor mens en milieu in een rapport op een rij zetten. Ook moeten de ondernemingen laten zien dat ze de gevaren van dieselgebruik kennen. Bedrijven Nedmag en Nouryon (tot afgelopen oktober een AkzoNobel-dochter) leverden eerder dit jaar een onvolledig veiligheidsrapport in. Frisia zelfs helemaal geen. Het gebruik van diesel bij zoutwinning is niet verboden.

De drie bedrijven hebben tot september om alsnog een rapport op te stellen. Doen ze dat niet, dan moeten ze voor iedere week dat de overtreding duurt een dwangsom betalen van 55.000 euro, met een maximum van 550.000 euro.

Bij winnen van zout ontstaan holtes, ook wel ‘cavernes’ genoemd. Daar wordt diesel aan toegevoegd. Dit voorkomt dat de holtes verder uithollen waardoor die kunnen instorten. (NRC)