Zaak-Nicole van den Hurk

Rechter zet streep door deel van publicatie over dood scholiere

Delen van een boek over het politieonderzoek naar de gewelddadige dood van Nicole van den Hurk mogen niet gepubliceerd worden. In een kort geding oordeelde de rechter in Amsterdam maandag dat 21 passages „in strijd zijn met het recht op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de nabestaanden”. De nabestaanden van de scholiere, die in 1995 op 15-jarige leeftijd om het leven kwam, tekenden in oktober vorig jaar bezwaar aan tegen de publicatie. Zij wisten niet dat de auteur Max Steenberghe, een journalist van het Eindhovens Dagblad, samenwerkte met politie en justitie om het boek te maken. De partijen hoopten dat de publicatie inzicht zou leveren in de inspanningen van politie en justitie in een coldcaseonderzoek. Het OM erkende dat de nabestaanden te laat waren geïnformeerd over het boek. (NRC)