Wetsvoorstel

Kamer wil dat Shell winstbelasting in Nederland gaat betalen

GroenLinks, SP en PvdA willen door een wetswijziging bereiken dat Shell winstbelasting in Nederland gaat betalen. Zij stellen voor de aftrek te beperken van verliezen die bedrijven lijden in het buitenland, schrijft Trouw. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie reageren positief op de regeling, die volgens het ministerie van Financiën honderden miljoenen aan extra belasting kan opbrengen. Initiatiefnemer is het Kamerlid Bart Snels van GroenLinks. „Grote bedrijven betalen te weinig belasting”, zegt hij in een toelichting. „Shell betaalt zelfs helemaal geen winstbelasting omdat het bedrijf gebruikmaakt van het verrekenen van verliezen.” Het wetsvoorstel wil de verrekening van zogeheten liquidatieverliezen, die ontstaan als dochterbedrijven in het buitenland worden opgedoekt, flink beperken. (ANP)