Wéér faalt een ICT-project van de overheid

Minister Carola Schouten stopt met het zoveelste geflopte ICT-project van de overheid. De Raad van State vindt dat de politiek te veel goochelt met termen. En Hugo de Jonge houdt van het debat.

ICT-FLOP: Weer een ICT-project van de overheid dat mislukt. Het ging eerder mis bij de rechtspraak, de Belastingdienst, het landelijk persoonsregister, het UWV en de politie. En nu wordt ook het ICT-project van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit afgebroken. De systemen van 23 inspectiediensten zouden tot één systeem worden samengevoegd. Dat moest 36 miljoen euro kosten, maar inmiddels is al 65 miljoen uitgegeven. De kosten lopen zo hoog op dat het project helemaal wordt stopgezet – minister Carola Schouten heeft geen vertrouwen meer in een goede afloop. Pikant detail: het kabinet overweegt juist om het Bureau ICT-toetsing, dat grote ICT-projecten van de overheid doorlicht, volgend jaar stop te zetten.

GOOCHELEN: Het is het motto van Rutte III: de mensen in het land moeten merken dat het beter gaat met Nederland. Maar in tegenstelling tot wat het kabinet zegt, stijgt de lastendruk, blijkt uit een jaarlijkse rapportage van de Raad van State. Politiek en media “goochelen” te veel met moeilijke termen als ‘koopkracht’ en ‘lastenkaders’. Door steeds met andere termen iets te zeggen over hoeveel mensen te besteden hebben, “maken we elkaar gek”. Kan dit advies op navolging rekenen? In de podcast Haagse Zaken vertellen NRC-redacteuren hoeveel macht de Raad van State heeft.

VOORGEKOOKT DEBAT: Minister Hugo de Jonge vindt zelf dat hij “best heel vaak erg gelijk had”, maar dat je dat niet altijd krijgt van de Kamer. “En zeker niet zonder daar eerst je best voor te doen.” De Jonge sprak gisteren met honderd jongeren in verband met het Nationaal Jeugddebat. Zijn lofzang op het debat is ironisch, gezien een reconstructie van NRC waaruit blijkt dat De Jonge een debat in de achterkamertjes voorkookte en hij teksten uitsprak die hij vooraf met de oppositie had afgesproken. Maar volgens De Jonge wordt het debat “voor het oog van de hele Nederlandse samenleving, voor iedereen die meekijkt” gevoerd.

FACEBOOK-CAMPAGNE: Het gescheld op Facebook in Brussel is niet citeerbaar, volgens NRC-verslaggevers daar. Maar het is duidelijk: Europarlementariërs zijn woedend op het platform. Niet omdat Facebook ongefilterd berichten van Russische trollenfabrieken doorlaat, maar juist vanwege de maatregelen daartegen. Wie een politieke campagne wil opzetten, moet vanuit één gebouw en één land opereren. Maar de politieke families in het Europarlement zijn verspreid over alle EU-landen. “Rampzalig”, aldus een bron binnen het campagneteam van de Europese liberalen. De kans bestaat dat de Facebook-campagnes voor de aanstaande Europese Parlementsverkiezingen moeten worden afgebroken.

PENSIOENOVERLEG: Tegenvallende kwartaalcijfers van de pensioenfondsen zetten het pensioenoverleg verder onder druk. Dat overleg klapte in november, maar deze week voert het kabinet weer informele gesprekken met werkgevers en de FNV over hervormingen van het stelsel. Het kabinet wil voorkomen dat moet worden gekort op de pensioenen en wil daarom minder strenge eisen aan de fondsen stellen. Maar volgens de Volkskrant moet ook dan nog op miljoenen pensioenen worden gekort. Uit de aankomende kwartaalcijfers zou blijken dat pensioenfondsen te weinig geld in kas hebben.

ENQUÊTE: We proberen elke ochtend de beste De Haagse Stemming te maken, maar we willen de nieuwsbrief graag nóg beter maken. Daarbij kun je helpen: vul deze korte enquête in. Het kost ongeveer drie minuten.

QUOTE VAN DE DAG:

“De paradox is: juist omdat de lelijkheid van dit overleg nu op straat ligt, zal de beduchtheid groeien om nog eens vuile handen te maken.”

NRC-columnist Tom-Jan Meeus ziet nog geen nieuwe manier van zakendoen in het versplinterde politieke landschap.