Vier ton boete voor AfD om illegale campagnegiften

De partij zegt dat het besluit politiek gemotiveerd is en heeft aangekondigd in beroep te gaan.

Fracievoorzitter Alice Weidel (r) en parlementslid Gerold Otten (l) arriveren bij een persconferentie. Foto van 11 april 2019.
Fracievoorzitter Alice Weidel (r) en parlementslid Gerold Otten (l) arriveren bij een persconferentie. Foto van 11 april 2019. Foto Clemens Bilan/EPA

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland heeft een boete van 402.900 euro gekregen wegens het aannemen van illegale campagnegiften. Daartoe heeft de presidium van de Bondsdag dinsdag besloten. AfD’ers Jörg Meuthen en Guido Reil kregen voor deelstaatverkiezingen in 2016 en 2017 financiële steun van het Zwitserse reclamebureau Goal AG. Dat is tegen de regels: Duitse partijen mogen geen schenkingen aannemen van buiten de EU.

De posters, flyers en advertenties voor Meuthen kostten bijna 90.000 euro. De Zwitsers droegen 44.500 euro bij aan de campagne van Reil. De hoogte van de boete is drie keer het illegaal ontvangen bedrag. De partij mocht de giften voor de deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen niet aannemen omdat op dat moment onbekend was van wie het geld afkomstig was, zo concludeerde de controleafdeling van de Bondsdag.

De partij zegt dat het besluit politiek gemotiveerd is en heeft aangekondigd in beroep te gaan. Meuthen zou ook naar de rechter willen stappen. De AfD heeft wel alvast een miljoen euro gereserveerd voor meerdere boetes die hen boven het hoofd hangen.

Europese lijsttrekkers

Meuthen en Reil voeren de lijst aan voor de komende Europese verkiezingen. De boete is opnieuw een tegenslag voor de anti-immigratiepartij. Eerder raakte fractievoorzitter Alice Weidel in opspraak wegens een andere, illegale donatie. Zij ontving in de zomer van 2017 in totaal 130.000 euro, ook uit Zwitserland. In oktober 2018 maakte een Nederlandse stichting een gift van 150.000 euro over, maar die weigerde de partij.

De belangrijkste politieke partijen van Duitsland weigeren met de AfD samen te werken. Alternative für Deutschland werd in 2013 opgericht en zit in het parlement van alle zestien deelstaten. Verschillende partijprominenten baarden opzien met uitlatingen over „omvolking” en „quota-neger”. De Duitse inlichtingendienst kondigde in januari al aan te gaan onderzoeken of de partij banden heeft met extreem-rechts.

Lees ook: De AfD? Die heeft vele gezichten